Presedintele UEFA, Michel Platini, a afirmat miercuri, in Parlamentul European, ca trebuie sa fie adoptate masuri de reducere a sumelor de transferuri si a salariilor in cazul in care nu se doreste o adevarata "implozie financiara" a fotbalului european, informeaza NewsIn

Comentariile lui Platini vin dupa ce reprezentantii Asociatiei Cluburilor Europene au afirmat ca nu sunt de acord cu reducerea salariilor, dar presedintele forului european sustine ca in cazul in care nu vor fi luate decizii importante, se va ajunge ca fotbalul european sa treaca prin cea mai grea criza financiara din ultimii 80 de ani.

"Cluburile europene ne spun ca sistemul nostru este in pericol de o implozie financiara pe termen mediu. Acum analizam posibilitatea de a limita, cu un anume procent, costurile cluburilor pentru salarii sau transferuri", a spus Platini parlamentarilor europeni din Bruxelles. Planul lui Platini prevede ca formatiile sa cheltuiasca intre 46 si 63 de procente din venituri pe salarii si achizitionarea de fotbalisti, potrivit unor surse din UEFA, citate de Reuters.

Veniturile vor fi calculate in urma banilor primiti din vanzare de bilete si produse promotionale, sponsorizari si televizarea partidelor, dar nu si din investitiile patronilor sau ale actionarilor majoritari.

"In ultimii 15-20 de ani ne-am saturat sa spunem ca piata se regleaza singura si ca vor disparea excesele si lipsa de echilibru. Acum stim ca nimic din aceste lucruri nu este adevarat. In fotbal, la fel ca in economie, piata este incapabila sa-si corecteze excesele, si nu presedintele UEFA a spus asta, ci Barack Obama", a explicat Platini.

Acesta a apreciat ca sportul din Statele Unite s-a adaptat mai bine crizei financiare si Europa trebuie sa-i urmeze exemplul: "Prietenii nostri americani stiu de zeci de ani ca toate competitiile sportive sunt atractive in cazul in care sunt echilibrate si nicio echipa nu detine arma fatala. Au introdus multe masuri ca sa mentina acest echilibru pentru a fi siguri ca echipele sunt administrate corect. Sistemul sportiv din America este complet diferit fata de cel european, asa ca avem multe lectii de invatat".

FIFA, UEFA si Uniunea Europeana si-au exprimat ingrijorarea fata de numarul foarte mare de miliardari din afara Europei care au achizitionat cluburi de fotbal, in special in Anglia. Orice decizie a UEFA legata de introducerea unei noi reglementari se va aplica echipelor care participa in cupele europene.

"Cred ca este rezonabil ca UEFA sa decida independent care sunt conditiile prin care cluburile sa fie acceptate in competitiile pe care le organizam. Sigur ca nu vom introduce orice fel de bariere, pentru ca eu nu am lucrat niciodata asa", a mai spus Platini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.