Nationala de fotbal a Romaniei lupta azi pentru supravietuire in Grupa I preliminara a Cupei Mondiale Germania 2006. Este, fara exagerare, meciul ultimei sanse. O infringere la Rotterdam, in partida cu Olanda programata asta-seara, ar prelungi sirul ratarilor consecutive ale calificarilor la turneele finale. "Generatia de argint", asa cum au fost numiti urmasii lui Hagi si Popescu, da proba maturitatii.

Farimitate de Anghel Iordanescu si diminuate simtitor de Victor Piturca, sansele sint minime, chiar si in eventualitatea unui succes. La nationala, meciurile au devenit lupte cu morile de vint, in conditiile in care impuritatile n-au fost indepartate din viata echipei.
Nelipsite in mandatul lui Iordanescu, actele de indisciplina continua sa dea navala la prima reprezentativa. Pare sa nu se fi schimbat nimic: "Generatia de pahar", obisnuita sa pregateasca meciurile prin baruri, isi face nestingherita de cap si calca strimb! "Evenimentul zilei" a urmarit traseul nationalei pe tarim batav si va prezinta aventurile tricolorilor.

Piturca a perturbat programul

Debandada nationalei a inceput inca de la Bucuresti si a fost iscata de Victor Piturca. "Operatiunea Rotterdam" a debutat prost chiar de joi dupa-amiaza, din momentul plecarii. Pe aeroport, la imbarcare, Piturca a constatat ca-i lipseste pasaportul. Problema uitucului a fost solutionata relativ repede, in doar 20 de minute. Numai ca patania antrenorului a avut repercusiuni. Negasind imediat un culoar de zbor, aeronava a decolat cu o ora intirziere spre Olanda. Astfel s-a dat peste cap atit programul nationalei mari, cit si cel al reprezentativei de tineret. Pentru ca au calatorit impreuna cu nationala mare, tinerii tricolori n-au reusit sa ajunga in timp util la antrenamentul oficial! E un caz rarisim in fotbalul mondial ca o echipa sa nu ajunga la antrenamentul oficial.

Bagaje ratacite

Avionul nationalei a sosit pe Aeroportul "Schiphol" din Amsterdam cu o ora intirziere fata de cea stabilita. Colac peste pupaza, de parca necazul pe care l-a produs antrenorul nu era de-ajuns, bagajele jucatorilor au avut un traseu intortocheat pina cind au poposit in miinile proprietarilor, fiind ratacite prin aeroport vreme de o jumatate de ora.
Revenit dupa sapte luni la nationala si asteptat ca un salvator, Adi Mutu a iesit primul din aerogara, fiind urmat de Bogdan Lobont, Cristi Chivu, Dorinel Munteanu si Cosmin Contra. "Nu ne lasa Piti sa vorbim. Discutam miine", a strigat, peste umar, "Gurita". Romanii n-au fost asteptati cu lalele. Din contra! Venirea tricolorilor n-a prezentat interes decit pentru un fotoreporter si un ziarist olandez!

Ascunsi intr-o cabina telefonica

Mutu si colegii lui s-au urcat in autocarul parcat in fata aeroportului din Amsterdam pentru a face deplasarea spre destinatia finala: Rotterdam. Plictisit sa-si astepte restul colegilor, Mutu a coborit din autocar, fiind urmat de Lobont si Chivu. Cei trei s-au inghesuit intr-o cabina telefonica aflata in spatele autocarului. Este exclusa ipoteza ca Mutu s-ar fi dus sa dea un telefon, fiindca avea celularul la indemina. Jucatorii pareau ca "palmeaza" ceva. La putina vreme, celor trei li s-a alaturat Contra. Ei aveau un comportament ciudat, dind impresia ca vor sa ascunda ceva, cel mai probabil o tigara. In intervalul de timp in care cei patru "luau aer", Dorinel statea nemiscat pe scaunul sau din autocar, aflat in imediata apropiere al celui pe care urma sa se aseze Piturca.

Iarasi bautura in avion?

Intr-un tirziu, in incinta aeroportului si-au facut aparitia si conducatorii delegatiei. Cind a iesit pe poarta terminalului, Mircea Sandu, personaj caruia de-a lungul timpului i s-a tot imputat "prietenia" cu Johnny Walker, a stirnit risete din partea celor care-l asteptau. Zvonul ca in avionul nationalei s-au consumat iarasi bauturi alcoolice de catre o parte a conducatorilor s-a raspindit cu repeziciune. Intrebati daca pe pacursul zborului s-a baut in avion, fotbalistii au evitat sa raspunda, zimbind cu subinteles.

Lipsa de organizare

Lipsa unei organizari la nivelul unei echipe cu pretentii este un alt capitol care a produs nemultumirea fotbalistilor. Jucatorii nu stiau incotro s-o apuce la iesirea din aeroport si in care autocar sa se urce. Pina la urma, grabit si nemultumit de situatia creata, Mircea Sandu a luat el listele cu componentii delegatiei, dirijind dispunerea jucatorilor si a antrenorilor! Dindu-si seama de intirzierea provocata chiar de el, Victor Piturca dadea semne ca nu mai poate rabda. Selectionerul a inceput sa vocifereze: "Haideti sa plecam!". Ruta Amsterdam-Rotterdam a fost parcursa de autocarul tricolorilor in aproximativ 40 de minute. Jucatorii au ajuns obositi la hotel, aruncindu-si bagajele in camere si coborind apoi la masa.

Pilele

Si la aceasta deplasare, tricolorii au fost insotiti de "clientii" FRF. Aflat spre sfisitul mandatului (in cazul in care nu-si va reconsidera pozitia cu privire la candidatura sa pentru viitoarele alegeri), presedintele Mircea Sandu continua sa-si faca de cap, tratind federatia ca pe propria-i mosie. Sprijinit de eternul "yesman" Adalbert Kassai, Nasul l-a carat si la acest meci pe vechiul sau prieten si partener de afaceri Stefan Chitu. Nici Victor Piturca n-a stat cu miinile-n sin. Dupa ce miercuri, cu ocazia unei partide amicale disputate cu "portile inchise", il invitase la Saftica pe impresarul Victor Becali, selectionerul si-a adus cu el inca un bun amic, Viorel Paunescu, fost presedinte la Steaua pe vremea cind el antrena in Ghencea. La deplasarea in Olanda s-a "lipit" si parlamentarul Raj Tunaru, fost candidat independent la alegerile prezidentiale de anul trecut.

Rotterdam, orasul care i-a schimbat viata lui Sabau
"Feyenoord are suporteri inraiti"

Ioan Ovidiu Sabau a trait doi ani la Rotterdam. In 1990, imediat dupa terminarea Cupei Mondiale din Italia, Sabau, legitimat pe atunci la Dinamo, a schimbat clubul, dar n-a renuntat la culorile alb si rosu, semnind pentru Feyenoord. Fostul international, in prezent antrenor la Gaz Metan Medias, isi povesteste aventura in Olanda.

"Imediat dupa meciul Romania-URSS 2-0 (n.r. - partida in care Sabau i-a dat o pasa de gol lui Lacatus), de la Mondialul din Italia, am fost contactat de olandezi. Cei de la Feyenoord ma urmarisera intr-un stagiu de pregatire pe care-l efectuasem cu Dinamo in Belgia. Au dat pe mine un milion, poate un milion si jumatate de dolari. Dupa ce am semnat contractul, m-am pus pe invatat. Timp de doua luni am luat meditatii la limba engleza, apoi am plecat la Rotterdam. Eram pierdut in Olanda. Fara prieteni, fara cunostinte, cu doi copii de doua luni si, respectiv, 14 luni dupa mine! In olandeza stiam sa zic doar "Ya, ya!". Pina la urma am scos-o la capat. In primele trei luni m-am cazat la hotel, apoi am primit o casa. Locuiam intr-o zona rurala, la 42 de kilometri in afara orasului. Nu m-am plictisit la Rotterdam. Ma plimbam des cu vaporul, iar constructiile din oras, care sint impunatoare, m-au fermecat. Singurul lucru care nu-mi placea era ca ploua foarte mult. M-am obisnuit greu cu asta."

"Era nevoie sa cred in ceva"

La Rotterdam, Sabau a facut prima oara cunostinta cu "Martorii lui Iehova". Intrat in contact cu "martorii" la virsta de 20 de ani, Sabau le-a ramas fidel si astazi. "A venit o persoana la usa mea, care mi-a vorbit despre Dumnezeu. Asa a inceput totul. Era nevoie sa cred in ceva, sa dau un sens vietii mele. Apoi, in Italia, la Brescia, am aprofundat aceasta religie", povesteste Sabau.

Porti deschise

Despre oras, Sabau are cuvinte de lauda. "Imi lasam poarta deschisa in timpul zilei, fiind sigur ca nu-mi dispare nimic din casa! E o vorba: "Daca vrei sa te rezemi de o usa la Rotterdam, risti sa cazi si ajungi in casa omului!". Eu eram obisnuit cu ceea ce se intimpla in Romania si, evident, am fost surprins", spune rizind "Motul". Nelutu a fost bine primit si de fanii de la Feyenoord: "De cum am venit, mi-au compus un cintec. Mi-l amintesc si-acum. Uneori, il cint prin casa".

Pe tricolori ii asteapta iadul pe "De Kuip". Are cuvintul Sabau: "Suporterii de la Feyenoord sint inraiti si exista o mare rivalitate cu cei de la Ajax. Fanii pun mare presiune pe adversar. Nu ne va fi usor. Publicul de-acolo seamana cu cel din Giulesti".

Panorama din turn

Olanda este o tara permisiva, unde paradele gay nu sint intimpinate cu Biblii si cruci si unde s-a legalizat, pentru prima oara in lume, relatia dintre doua femei. Miercuri, olandezii au luat exemplul Frantei si au dat cu tifla Constitutiei europene, iar azi asteapta ca nationala lui Marco van Basten sa obtina biletele pentru Mondiale.

Rotterdam este un oras-port pe spatele caruia Olanda isi croieste viitorul. Mindria urbei e "Euromast", cel mai inalt turn din Tara Lalelelor, construit in 1960. Ridicarea semetei constructii a fost finantata de mai multi oameni de afaceri. Pentru doar opt euro, vizitatorii pot admira, de la peste 100 de metri, frumusetile urbei. Nationala Romaniei evolueaza azi intr-un oras reconstruit din temelii, dupa bombardamentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Peste 30 de muzee te ajuta sa afli trecutul orasului.

Pompiliu Stoica, batut in cuie

Pentru meciul de azi, Romania se bazeaza pe scheletul Chivu-Pancu-Mutu, echivalent cu axa Washington-Londra-Bucuresti pentru presedintele Traian Basescu in politica externa. Dincolo de aceste certitudini, Victor Piturca are doar doua necunoscute in alcatuirea formatiei de start. Flavius Stoican se lupta cu Cosmin Contra pentru postul de fundas dreapta, iar Marius Niculae si Claudiu Niculescu isi disputa tricoul cu numarul 9. Marea surpriza o reprezinta titularizarea lui Pompiliu Stoica, pe banda stinga. Buzoianul de la FK Moscova este sigur de locul in echipa. Nu este exclus ca Gigel Coman sa-l inlocuiasca pe Mitea, pe postul de mijlocas stinga. "Nu l-am simtit in vina pe Nicu", s-a confesat Piturca unor apropiati.

Mutu: "Promit sa dau un gol"

"Evenimentul zilei" a stat de vorba cu Adrian Mutu. Superstarul echipei Juventus Torino revine astazi la nationala dupa sapte luni de absenta. "Briliantul" se simte in forma si promite ca va inscrie in poarta olandezilor.

Presiunea este foarte mare pe umerii tai. Crezi ca o sa te descurci?
Sint invatat. Nu-mi fac probleme din acest punct de vedere. Am jucat o multime de meciuri importante, asa ca stiu cum e sa evoluezi sub presiune.

Esti pregatit fizic sa rezisti 90 de minute pe teren?
Rezist fara probleme. La Juve am jucat doua partide amicale de la inceput pina la sfirsit.

Promiti un gol?
Sigur. Cred ca a venit timpul sa marchez din nou.

Antrenor nou, obiceiuri vechi

Actele de indisciplina sint la ordinea zilei la echipa nationala. Jucatorii sint aproape imposibil de tinut in friu, indiferent ce antrenor vine la lot. Pe vremea lui Anghel Iordanescu, astfel de intimplari devenisera ceva obisnuit, dar noul selectioner, Victor Piturca, a promis ca va reinstaura disciplina. Faptul ca "vedetele" isi permit sa fumeze linga autocar, la citiva metri de antrenor, arata ca nici el n-a reusit
sa-si impuna punctul de vedere.

• Inca din momentul reunirii pentru meciul cu Cehia, disputat la Praga, simbata, 9 octombrie 2004, in preliminariile Mondialelor, sase dintre tricolori au luat-o "pe ulei". Luni, 4 octombrie, la citeva ore dupa prezentarea la lot, sase jucatori au mers la un restaurant din Bucuresti, unde au petrecut pina la ora 1.00. Cinci dintre cei sase cheflii au fost identificati: Mutu, Pancu, Lobont, Iencsi si Paraschiv.

• Liderii echipei nationale, Mutu, Pancu si Lobont, s-au culcat abia in jurul orei 4.30 in noaptea dinaintea meciului Cehia-Romania. Surse federale au dezvaluit ca fotbalistii au consumat bauturi alcoolice, au vizionat filme porno si s-au jucat pe laptop.

• Abia reveniti din Cehia, jucatorii Adi Mutu, Daniel Pancu, Adrian Iencsi si Alin Stoica au petrecut toata noaptea de simbata, dupa cum sustine "Gazeta sporturilor", in clubul bucurestean The Office. Ei si-ar fi inecat amarul infringerii in trei sticle cu whisky.

• Cu doua zile inaintea jocului cu Macedonia, disputat pe 4 septembrie 2004, tot in preliminarii, si incheiat cu victoria tricolorilor, cu 2-1, Adi Mutu, Adrian Neaga si Bogdan Lobont au fugit din cantonament si s-au distrat intr-un club de strip-tease din Craiova.

• Aceasta intimplare a fost precedata de o alta, petrecuta pe 30 august, chiar in ziua prezentarii la lot pentru meciul cu Macedonia. Dupa ce a petrecut pina tirziu in noapte, Adi Mutu n-a oprit la semnele agentilor de circulatie, gonind pe strazile Bucurestiului. Politistii l-au imobilizat intr-un tirziu, ridicindu-i carnetul.

• In saptamina amicalului cu Germania, disputat pe 28 aprilie 2004, vedetele Adi Mutu si Rica Neaga, carora li s-au adaugat Marian Aliuta si Alex Piturca, au avut o aventura de-o noapte cu Laura Andresan.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.