Criza economica afecteaza pregatirile pentru Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, din 2014, intrucat companiile private ruse nu vor sa participe la licitatiile organizate de autoritati pentru construirea infrastructurilor necesare, a anuntat marti agentia rusa Prime-TASS, citata de NewsIn

Potrivit agentiei, autoritatile locale au fost obligate recent sa-si prelungeasca termenele pana la care pot organiza licitatii pentru construirea infrastructurilor, din cauza lipsei de interes din partea societatilor private, afectate de criza.

In plus, autoritatile par sa nu poata cumpara terenurile pe care ar trebui sa fie construite infrastructurile olimpice, din cauza preturilor prea mici pe care le ofera proprietarilor. In noiembrie 2008, orasul austriac Salzbourg s-a declarat dispus sa gazduiasca Jocurile Olimpice de iarna din 2014 daca Soci, desemnat de Comitetul Olimpic International (CIO), nu reuseste sa termine la timp constructiile, dintre care mare parte trebuie facute de la zero.

Vicepremierul insarcinat cu pregatirile pentru Jocurile Olimpice, Dmitri Kozak, a declarat la 21 noiembrie 2008 ca Rusia intentioneaza sa revizuiasca planul de cheltuieli pentru Olimpiada de Iarna din 2014, din cauza crizei economice globale. Rusia anuntase ca va cheltui 12 miliarde de dolari in statiunea la Marea Neagra Soci, dintre care sapte milioane din fonduri publice, iar restul din surse private. "Vreau sa va spun, sincer, ca am vorbit cu toti investitorii - exista, bineinteles, dificultati in obtinerea imprumuturilor - dar niciunul dintre ei nu se retrage, ceea ce pentru mine a fost o surpriza", a declarat Kozak. "Au confirmat toti ca sunt pregatiti sa isi duca la bun sfarsit angajamentele", a adaugat el.

Pe de alta parte, tot din cauza crizei economice, ministrul britanic insarcinat cu organizarea Jocurilor Olimpice de vara din 2012, Tessa Jowell, a declarat ca Marea Britanie nu ar fi candidat pentru gazduirea evenimentului daca ar fi stiut dinainte ca va urma criza economica. "Daca am fi stiut atunci ce stim acum, ne-am fi inscris pentru a gazdui Jocurile Olimpice? Este aproape sigur ca nu", a declarat Jowell, la 13 noiembrie 2008.
Incetinirea ritmului de crestere economica afecteaza contractorii privati implicati in organizarea Jocurilor Olimpice, iar Guvernul a redus deja unele cheltuieli, pentru a se asigura ca proiectul este dus la bun sfarsit cu bugetul prevazut. Dar mai multi ministri, printre care si Jowell, au dat asigurari ca investitiile legate de Olimpiada vor ajuta economia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.