In 2006, la varsta de 1 an, Mia Lines a pus pentru prima oara mana pe o racheta de tenis. O primise cadou de la tatal sau. In 2009, 'micuta atleta' avea sa devina una dintre cele mai tinere si talentate jucatoare de tenis din lume, o 'mini Sharapova'.
Mai are inca 2 ani pana va incepe scoala, insa educatia ei in materie de tenis deja face valuri in lumea sportiva. Tanara australianca a fost inscrisa de catre parinti la Academia de tenis din Florida, unde se antreneaza alaturi de cei mai buni sportivi si il are ca mentor pe binecunoscutul Rick Macci. Macci , care a antrenat multi sportivi de renume, sustine ca nu a mai vazut un jucator mai bun decat australianca Mia Lines, mai ales la o varsta atat de frageda.

"Am antrenat sute de pusti care au venit la scoala mea, in cei 25 de ani de experienta in acest domeniu, dar nu am mai vazut un omulet atat de talentat la doar 4 ani", a spus el.

Socat de precizia si de siguranta cu care Mia anticipeaza o lovitura si, de asemenea, de forta cu care aceasta poate lovi mingea de la o baza la alta, Rick si-a propus s-o supravegheze indeaproape si sa-i fructifice talentul, dar in acelasi timp este constient ca este doar un copil si este foarte fragila.

  • " Vad, simt, miros maretia acestui copil"

"Este dificil sa o compar pe Mia cu alti jucatori talentati pe care i-am avut ca elevi, precum Jennifer Capriati, surorile Williams, Andy Roddick sau Maria Sharapova", a declarat antrenorul in varsta de 54 de ani. "Ceea ce este absolut fascinant la Mia este tehnica si modul in care ea se ajuta de fiecare membru pentru a juca. Are cea mai buna miscare a picioarelor pe care am vazut-o in 25 de ani. de cariera. Topaie ca un cangur", glumeste antrenorul. "Iar aceste lucruri nu-i pot invata eu pe jucatori. Acest lucru nu se preda."

"Daca m-ati intreba unde va ajunge in 9 ani de zile Mia, as fi in stare sa va spun doar atunci. In schimb daca ma intrebati unde se pozitioneaza acum, dupa parerea mea Mia nu poate fi mai buna decat este acum la aceasta varsta".

Aceasta este cea de-a doua repriza de antrenamente pe care Mia o face cu Macci, antrenament care dureaza in general o luna intreaga. Macci, desemnat de 7 ori "Antenorul Anului" pana acum o antreneaza pe micuta Mia Lines, inca de anul trecut pe cand aceasta abia implinise 3 ani, potrivit Junior's Book.com.

Sursa foto: Northfoto

  • Ce inseamna prea mult cand vine vorba de talentul unui copil?

"Ei bine, din prima clipa in care am aflat ca sotia mea va naste o fetita am stiut ca va fi jucatoare de tenis". Zburdam de fericire si le spuneam tuturor ca fiica mea va fi un star al tenisului. Tin minte ca si in ziua in care s-a nascut m-am dus la maternitate cu o minge de tenis", marturiseste tatal Miei, potrivit The Age. "Din momentul in care s-a nascut am incercat sa o fac sa se concentreze pe coordonare dintre mana sI ochi, pentru ca stiu ca e unul dintre cele mai importante lucruri in acest sport, iar cand a implinit 1 an, i-am facut cadou o racheta de tenis."

Domnisoara Lines a avut parte de un antrenament constiincios primit de la tatal sau, prin casa, pana cand a scos-o afara pe propriul teren de tenis. Apoi i-a venit in minte o intrebare: ce inseamna prea mult cand vine vorba de talentul unui copil, la o varsta la care ceilalti copii inca mai deseneaza cu creioane colorate si nu asuda cate 10 ore pe un teren de tenis?

"Intotdeauna am fost un fan al tenisului, asa ca stiam de Rick Macci. Vazand ca ea evolueaza de la an la an si ca tenisul o pansioneaza atat de mult, m-am intrebat daca nu cumva am un copil supradotat, asa ca l-am contactat pe Rick. Am dus-o in cele din urma la academia din Florida, anul trecut intr-o tabara si in acest an antrenorul ne-a confirmat ceea ce am crezut, si anume ca avem un copil inzestrat de Dumnezeu. Nu stiu nimic despre balet, nimic despre inot, dar stiu cate ceva despre tenis si am incercat sa o ghidez cat de mult am putut in aceasta directie", a mai spus domnul Limes, originar din Melbourne.

Glenn, tatal Miei, recunoaste ca a fost decizia lui ca fetita sa inceapa sa joace tenis, insa ea a decis daca ii place sau nu si daca vrea sa continue pe aceasta cale, jucand din ce in ce mai mult si renuntand la orele petrecute cu papusile in detrimentul timpului petrecut cu exersarea balansului si rasucirilor. "Multi oameni m-au intrebat daca nu exagerez si daca nu e un pic cam mult?", dar nu vrea ca nimeni sa ma acuze ca ii fur copilaria. Mia face asta din toata inima. "Daca ea este destul de buna si va dori sa faca performanta din acest sport, atunci depinde doar de ea, nu o constrang in niciun fel. Racheta este in mana ei."

  • Prietena cu Spider Man si Scooby Doo

Sa nu credeti ca Mia sta totusi toata ziua pe terenul de tenis. Este un copil fericit si inca fara griji care il iubeste pe Spider Man, canta si danseaza toata ziua. Ultima ei pasiune este Scooby Doo, dupa cum marturiseste mama sa. Dar cel mai mult si cel mai mult pe lumea asta micuta Mia iubeste tenisul si este lucrul pe care-l face cu drag. Pentru aceasta, gandul de a fi in urmatorii ani o noua Sharapova este cel care o face sa lupte in continuare si sa-si continue visul.

"Partea mea preferata din tenis este cand exersez exercitiile de respiratie. Atunci cand trebuie sa inhalez adanc inainte de a lovi mingea si apoi cand trebuie sa expir dupa ce am lovit mingea"
, marturiseste Mia. "Ma face sa cred ca eu sunt Sharapova"...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.