Gigi Netoiu a controlat ani de zile campionatul romanesc prin jucatori, antrenori si conducatori infiltrati la mai multe cluburi

ZIUA a reluat serialul "Valizele fotbalului" cu personajele din afara cluburilor care conduc sau influenteaza decisiv soarta fotbalului romanesc. Seful ligii, al federatiei, selectionerul, impresarii si alti oameni din "familia fotbalului" sunt cei care, de cele mai multe ori, fac cartile in acest fenomen. Fie prin decizii,
fie prin complicitate.

Gigi Netoiu a fost angajat al Ministerului de Interne in 1983, iar din 1986 a fost trecut la unitatea de Contrainformatii a Securitatii, ca ofiter, unde se ocupa de siguranta traseelor pe care circula Nicolae Ceau­sescu. In aceasta perioada, cel mai probabil retrogradat, l-a filat pe Mircea Dinescu.

Dupa 1990, a fost cooptat in schema celebrei UM 0215. In 1994 s-a retras din structurile Mi­nisterului de Interne pentru a se apuca de afaceri, iar in septembrie 1997 a devenit unul dintre cei trei membri ai Consiliului de Administratie al lui FC Dinamo care erau din afara MI. Netoiu s-a aflat si printre cei citati la audierile din dosarul represiunii din 13-15 iunie 1990 din Piata Uni­versitatii

Fotbalul l-a descoperit pe Gigi Netoiu in 1996, cand cel poreclit "Comandantul" a devenit actionar la Rocar Bucuresti, o echipa-artificiala implicata in mai multe aranjamente. In 1998, Netoiu intra si in actionariatul lui FC Dinamo, pana in 2000 fiind prezent in conducerile ambelor echipe. In aceasta perioada l-a adus pe Adrian Mutu la Dinamo, via Rocar, pentru 600.000 de dolari. Suma provenea, de fapt, de la Luchi Georgescu, patroana de la Vincon Vrancea si partenera de viata a "Comandantului", care l-a trecut pe Mutu in contabilitatea firmei ca mijloc fix! "Netoiule, ai grija sa nu se accidenteze Adrian, ca am pierdut banii!", ii transmitea atunci femeia de afaceri prietenului sau. Intre 2000 si 2002 a fost patronul Universitatii Craiova, de unde a revenit la FC Dinamo (echipa careia i-a facut cadou si un titlu, dupa un 2-0 cu FC National in ultima etapa!) cu aproape intreaga echipa a "juvetilor".

Este notoriu cazul lui Claudiu Niculescu, pe care oltenii l-au pierdut gratis dupa ce Netoiu a "uitat" sa-i plateasca o prima de 30.000 de dolari, conform unei anexe la contract pe care "Comandantul" o semnase cu cateva zile mai devreme! Pana in 2006, Netoiu a fost actionar si vicepresedinte in "Groapa", de unde a plecat cu aproape un milion de euro, bani pe care, in acte, i-a investit la club.

De altfel, Netoiu a fost intr-un permanent conflict cu Nicolae Badea, presedintele CA al lui FC Dinamo, pe care l-a acuzat ca distrige clubul. "Comandantul" i-a atras initial de partea sa pe Vasile Turcu si Cristian Borcea, care au revenit apoi in barca lui Badea dupa ce prin presa au inceput sa le apara diverse afaceri dubioase! Tot Netoiu a amenintat ca dezvaluiri senzationale legate de celebrul meci Dinamo - CFR, scor 1-0, la care "cainii rosii" ar fi jucat pentru doua milioane de euro oferite de Gigi Becali, insa ulterior a precizat ca pastreaza informatiile doar pentru el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.