Maratonista Constantina Dita Tomescu a fost distinsa sambata cu Premiul National pentru Sport, in cadrul Galei care s-a desfasurat la Complexul National Olimpic de la Izvorani.

Constantina Dita Tomescu a primit Premiul National pentru Sport pentru "rezultatele de exceptie obtinute in 2008", printr-un Ordin al Ministerului Tineretului si Sportului, publicat in Monitorul Oficial, relateaza NewsIn.

Eleganta si cu un nou look, medaliata cu aur la Beijing a primit premiul din partea ministrului Monica Iacob-Ridzi si, foarte emotionata, a declarat: "Ma bucur ca sunt romanca, e o mandrie ca reprezint Romania si ca sunt iubita aici. Sunt fericita ca sunt un model pentru tinerii care fac sport". Altleta a inlaturat dubiile asupra presupusei sale retrageri din competitii si a precizat: "Voi continua, bineinteles. Prima mare competitie la care voi participa va fi Maratonul de la Londra".

Distinctii din partea Ministerului Tineretului si Sportlui pentru performantele de anul trecut au primit, rand pe rand, gimnasta Sandra Izbasa (aur si bronz la JO si doua medalii deaur si un argint la Europene), echipajul de canotaj 2 rame fara carmaci format din Georgeta Andrunache si Viorica Susanu (aur si la JO si la CE), echipajul de canotaj 8 plus 1 (bronz la JO si aur la CE) si echipa nationala de gimnastica (bronz la JO si aur la CE) .

Unul din putinii premianti care nu a putut fi prezent pentru a-si lua distinctia a fost sabrerul Mihai Covaliu (bronz la JO si CE), care debuteaza in calitate de antrenor al lotului national la o competitie din Belgia.
Distinctii pentru performantele din 2008 au mai primit cluburile Dinamo (locul I in clasamentul cluburilor) si Steaua, Federatiile de canotaj, atletism si gimnastica, echipa nationala de rugby U21, medaliata cu aur la Campionatul European, si sportivii Alina Soare (7 medalii de aur) si Bogdan Lipianu (7 medalii la CM), ambii practicanti ai artelor martiale.

Un premiu special, pentru intreaga cariera, i-a revenit si Mariei Simionescu, insa aceasta nu a putut fi prezenta, din cauza starii precare de sanatate, iar distinctia a fost ridicata de presedintele Federatiei Romane de Gimastica, Adrian Stoica.

In cadrul galei s-a acordat si un premiu Fair-Play, care i-a revenit multiplei campioane Doina Ignat, care si-a cerut scuze romanilor dupa ce echipajul de 8+1 a terminat pe locul 3 la Beijing, dupa o serie consecutiva de medalii de aur la precedentele JO.

La aceasta gala a fost acordat si un premiu post-mortem, lui Andrei Bogdan Teodorescu, pentru intreaga activitate in domeniul istoriei si statisticii sportive, distinctia fiind ridicata de sotia sa.

O alta serie de distinctii a fost acordata de CIO pentru medaliatii Jocurilor Olimpice de la Beijing, care au fost: atleta Constantina Dita, judoca Alina Dumitru, canotoarele Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, Eniko Barabas, Constanta Burcica, Doina Ignat, Simona Strambeschi Musat, Ioana Cristina Papuc, Rodica Serban Florea, Elena Georgescu, gimnastele Sandra Izbasa, Steliana Nistor, Gabriela Dragoi, Gabriela Acatrinei, Andreea Grigore, Anamaria Tamarjan si scrimerii Ana Maria Branza si Mihai Covaliu.
Sala Sporturilor din Izvorani a fost plina, fiind prezente numeroase personalitati ale sportului romanesc.

Astfel, presedintele COSR Octavian Morariu, secretarul general al MTS Octavian Belu, consilierul prezidential Mariana Bitang si numeroase glorii, precum Elisabeta Lipa (imbracata in uniforma de ofiter), Ivan Patzaichin, Iolanda Balas, Doina Melinte, Cristian Gatu, Otelea, Nicu Vlad, Mircea Sandu, Laura Badea, Otilia Badescu, Violeta Beclea au onorat cu prezenta acest eveniment.

La finalului galei, ministrul sportului, Monica Ridzi, a declarat: "Am vrut sa ii asigur pe sportivii nostri ca sunt alaturi de ei si sa ii incurajez sa obtina noi performante. Imi doresc mai multe medalii la viitoarele Jocuri Olimpice. Foarte importanta este in prezent pregatirea sportivilor si dezvoltarea bazei materiale in anii viitori. Avem timp suficient sa pregatim infrastructura, important este sa se desfasoare cat mai multe competitii in tara noastra".

La eveniment a participat si fiica presedintelui Traian Basescu, Elena, care a ajuns in a doua parte a galei. In cadrul spectacolului au avut loc si momente artistice sustinute de naistul Nicolae Voiculet si trupa de tenori Distinto.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.