Reprezentativa masculina de handbal a Romaniei, care a cucerit patru titluri mondiale pana acum, a terminat pe locul 15 Campionatul Mondial din Croatia, la revenirea tricolorilor in aceasta competitie dupa 14 ani de absenta.

Romania s-a intors in lumea buna a handbalului masculin dupa multi ani in care antrenorii s-au tot schimbat pe banca, pana cand romanul de origine tatara, Aihan Omer, a produs "minunea". Performanta a venit dupa doua meciuri istovitoare cu selectionata Muntenegrului, la 14 ani dupa ce tricolorii condusi de Vasile Stanga au reusit clasarea pe locul 10 la CM din Islanda (1995).

Inainte de plecarea in Croatia, Aihan Omer spunea:

"Promit ca nu ne vom face de ras!". Obiectivul nationalei era calificarea in grupele principale. Romania facea parte din Grupa A, unde avea sa joace impotriva Frantei, Ungariei, Argentinei, Australiei si Slovaciei. La Osijek, in primul meci, tricolorii nu au stralucit in fata campioanei olimpice, Franta, care avea sa se impuna la zece goluri diferenta, scor 31-21. A urmat o partida de cosmar, cu Ungaria, in care elevii lui Omer au schimbat tabela de la cinci goluri avantaj, la o infrangere, scor 27-30. Prima victorie a venit in fata Argentinei, cand tricolorii au reusit sa se impuna, scor 30-26.

A urmat inca o victorie, in partida cu Australia, scor 40-20, iar visul calificarii in grupele principale parea ca prinde contur. Handbalistii romani mai aveau un hop de trecut, partida cu Slovacia. Elevii lui Omer au inceput acest meci cum nu se poate mai bine, cu o aparare agresiva, un atac aproape exact si s-au distantat la 4 goluri, scor 10-6, in prima repriza. Din pacate, oboseala si factorul psihic au cantarit decisiv in cel de-al doilea mitan, iar slovacii au profitat si au invins cu 28-23.

Tricolorii au participat apoi la Cupa Presedintelui si si-au fixat un nou obiectiv, locul 13. Prima adversara in acest turneu, desfasurat in orasul Pula, a fost Cuba, in fata careia elevii lui Omer s-au impus clar, scor 39-28. A venit randul Kuwaitului sa cada in fata romanilor, scor 34-27. A urmat Spania, care nu s-a lasat invinsa, ibericii impunandu-se cu scorul de 40-32. O infrangere, si inca un obiectiv al nationalei masculine a cazut.
Ultima partida de la Campionatul Mondial din Croatia a fost in compania Rusiei, pentru locurile 15/16, iar Romania s-a impus cu 42-38 (25-21).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.