Marin Condescu, seful Pandurilor Tg. Jiu, este omul de casa a doi presedinti, Mircea Sandu si Traian Basescu

ZIUA continua serialul dedicat personajelor care conduc cluburile de fotbal din Liga I, prezentandu-le afacerile si efectele crizei economice asupra acestora. Pe langa implicarea in fotbal, aspectele legate de viata personala sunt si ele parte ale analizei. Ordinea in care materialele sunt prezentate este data de clasamentul la zi al campionatului.
Marin Condescu, liderul sindicatelor din minerit, a aparut in fotbal o data cu promovarea CS Pandurii Lignitul Tg. Jiu in prima liga. Sef al Centralei Nationale Miniere din Romania si al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Condescu a fost omul care s-a orientat mereu dupa cum a batut vantul, activitatea sa fiind relatata cu lux de amanunte de presa vremii. Are o avere in jurul unui milion de euro, dar nu din acesti bani traieste clubul de fotbal, ci din sumele incasate de la diverse sindicate ale minerilor.
La inceputul anilor '90, Condescu, alaturi de alti lideri de sindicat din minerit, a fost cercetat si judecat pentru o afacere cu apartamente in Bucuresti, cand a cumparat apartamente sub forma de locuinte de serviciu, platite din banii sindicatelor, dar pe numele lui. Dosarul s-a judecat o vreme pe la Judecatoria Sectorului 5, dupa care i s-a pierdut urma. In 2003, Condescu a fost audiat la Parchetul National Anticoruptie intr-un dosar in care existau indicii ca ar fi savarsit o serie de ilegalitati, de pe urma carora a obtinut foloase materiale necuvenite.

Anchetatorii au sustinut ca acesta s-a folosit de infuenta sa pentru a incredinta unei societati de constructii, fara licitatie, lucrarile la un centru de recuperare pentru mineri, dar si in privinta unor achizitii de produse si servicii, care s-ar fi facut tot fara licitatie, cu un prejudiciu de sute de miliarde de lei vechi. In 2004, Condescu a fost unul dintre sustinatorii lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale, minerii votand in masa pentru actualul presedinte al Romaniei, dar si cel care a coordonat ulterior mai multe actiuni de protest ale sindicatelor miniere impotriva Guvernului Tariceanu.

Condescu a aparut si pe lista "baietilor destepti" de pe piata energiei, intr-un raport al Grupului de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica. Raportul sustinea ca sponzorirea echipei de fotbal Pandurii este unul dintre motivele care a condus la cresterea pretului energiei electrice furnizate de termocentralele Turceni si Rovinari. Pandurii, singura echipa de fotbal finantata de stat, a primit in 2006, de la Societatea Nationala a Lignitului si de la termocentralele Turceni si Rovinari, peste 60 de miliarde lei vechi, adica aproximativ 1,8 milioane de euro, de trei ori mai mult ca in 2005. In noiembrie 2006, conducerile termocentralelor respective au anuntat scumpiri cu 25 si 15 la suta, explicand ca acest lucru este necesar pentru "asigurarea de fonduri pentru investitii si protectia mediului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.