Forul european de fotbal si cele mai puternice cluburi au inceput discutiile preliminarii privind sumele maxime pe care le pot cheltui pentru transferul sau salariile fotbalistilor, potrivit unor surse citate de Reuters

Asociatia Cluburilor Europene (ECA), care reprezinta cele mai mari grupari de pe continent, printre care Manchester United, Real Madrid si AC Milan, a propus cluburilor sa cheltuiasca aproximativ 51% din venituri pentru transferuri si salarii.

Discutiile au pornit dupa ce Manchester City a vrut sa-l achizitioneze pentru 110 milioane de euro pe Kaka, de la AC Milan.

"Negocierile sunt intr-o etapa preliminara, dar este clar ca echipele nu pot sustine aceasta situatie pentru lung timp. Problema va fi discutata in cadrul unei intalniri generale a Asociatiei Cluburilor Europene", a precizat unul dintre oficialii ECA, citeaza NewsIn.

Unul dintre reprezentantii UEFA a confirmat ca forul priveste cu multa seriozitate propunerea.

FIFA, UEFA si Uniunea Europeana si-au exprimat ingrijorarea privind numarul tot mai mare de miliardari din afara Europei care au achizitionat cluburi din fotbal, in special din Anglia. Un oficial UEFA a explicat ca este posibila introducerea unor reguli stricte privind aceasta problema, pentru ca in caz contrar va actiona Uniunea Europeana.

Propunerea Asociatiei este ca veniturile sa fie determinate in functie de banii proveniti din bilete, sponsorizari, vanzari de produse promotionale si sumele primite pentru televizarea partidelor, dar nu vor include investitiile patronilor sau ale actionarilor majoritari.

"Orice ban de la actionari sau patronii miliardari trebuie sa fie investit in infrastructura fotbalului, cum ar fi construirea si renovarea stadioanelor, dar si investitiile in echipele de tineret sau in formarea de academii", a declarat oficialul UEFA.

In cazul aplicarii noii prevederi, cea mai mare parte a cluburilor nu vor obtine sume destul de mari din vanzarea de bilete si televizarea meciurilor, iar una dintre optiuni este ca ele sa aiba o derogare de cativa ani pentru a avea timp sa atraga sponsori, a explicat o sursa din cadrul Asociatiei Cluburilor Europene.

Orice decizie a UEFA va afecta doar cluburile implicate in competitiile europene precum Liga Campionilor sau Cupa UEFA, iar discutiile vor continua pentru introducerea regulii si pe plan intern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.