Piturca si-a anuntat elevii ieri, la reunirea lotului, ca sint mai slabi decit olandezii „Ne lipseste valoarea” si „Olanda si Cehia sint mai bune”. Acestea sint devizele cu care Victor Piturca, antrenorul nationalei tricolore, abordeaza meciul ultimei sanse in preliminariile Cupei Mondiale Germania 2006, programat simbata, 4 iunie, la Rotterdam, cu Olanda.

Fotbalistii romani s-au reunit ieri, la sediul FRF, cu scopul teoretic de a incerca sa obtina revansa pentru esecul suferit asta-primavara, la Bucuresti, si de a se mentine astfel in carti pentru primele doua locuri ale Grupei 1 din preliminariile Mondialelor. Selectionerul le-a taiat insa scurt "macaroana", interzicindu-le sa creada in sansa lor. Mai mult decit atit, Piturca l-a amenintat pe Mutu, cel care isi incurajase coechipierii!

"Mutu sa-si vada de jocul lui!"

Piturca s-a dovedit si ieri in verva, avertizindu-i pe ziaristi ca sisteaza discutiile cu ei si ca-i da afara din sala daca ii intervieveaza pe fotbalisti in fata sediului FRF! Intrebat ce-i lipseste echipei noastre pentru a cistiga pe terenul unor formatii de top, precum Olanda, Piturca a raspuns nonsalant: "Valoarea! Asta ne lipseste pentru a face rezultate bune cu echipele mari. Olanda si Cehia sint mai bune decit noi!". Cind i s-a atras atentia ca Adi Mutu cere sa vina la lot numai cei care cred in calificare, Piturca a devenit virulent: "Mutu sa-si vada de jocul si de evolutiile lui, nu de ce cred ceilalti!". Cunoscut pentru lipsa de tact si pentru alergia la fotbalistii cu personalitate, Piturca a tensionat astfel atmosfera in sinul propriei echipe. Atacurile au continuat in directia altor internationali: "Si Cernat ar trebui sa-si vada de problemele lui. A jignit colegii si conducerea tehnica prin declaratiile facute! (n.r. - Cernat se aratase nemultumit ca n-a fost convocat). Jucatorii sint insa provocati. Jucatorii de genul acesta isi dau arama pe fata! Nu simt nimic pentru nationala!".

"Nu dispunem de fotbalistii potriviti"

Rafuiala selectionerului cu rapidistii s-a extins si la nivelul echipei de tineret. Florin Marin, omul lui Piturca, a respectat linia trasata de seful sau si n-a convocat nici un giulestean la lot! Echipa de pe locul trei in Divizia A a ramas, astfel, fara reprezentanti la ambele nationale!

Piti si-a incheiat pledoaria explicindu-le ziaristilor ca "jocul olandezilor e simplu, n-are cu ce sa ma surprinda, dar au fotbalisti foarte buni, capabili sa faca diferenta". El a gasit si scuza pentru golurile primite de Romania din faze fixe: "Nu dispunem de jucatorii potriviti. Avem in echipa cel putin 3-4 fotbalisti de inaltime medie, dezavantajati la duelurile aeriene. M-am lovit de problema asta si la Steaua, cind am intilnit Liverpool". Antrenorul a uitat sa mentioneze ca, atit la Steaua, cit si la nationala, selectia a cazut in sarcina sa, el fiind cel care a preferat sa faca echipe de "pitici".

Selectionerul, aparatorul blaturilor!

Victor Piturca este o fire duplicitara, pentru care interesul poarta fesul. Aceasta trasatura de caracter reiese din atitudinea pe care antrenorul a avut-o in doua perioade diferite fata de blaturile din fotbalul nostru.

Acum trei ani, din postura de manager general la Steaua, Piturca incrimina meciul Ceahlaul-Dinamo, disputat pe 10 martie 2002 si incheiat cu scorul de 1-2. Piti s-a luptat atunci cu aranjamentele, placindu-i ipostaza de "arhanghel al dreptatii". Acelasi tehnician, devenit intre timp angajatul FRF (for care, in complicitate cu LPF, acopera blaturile), se preface acum ca nu vede meciurile strategice care au invadat Divizia A. In loc sa ia atitudine, Piturca incrimineaza presa rau-voitoare care, in urma cu trei ani, i-a fost singurul aliat! In 2002, Piturca sustinea ca "toata lumea care se invirte in jurul fotbalului" putea constata blatul de sub Pietricica. De aceasta data, cind si Steaua e cea avantajata de blaturi, el invoca statutul de "specialist" in fotbal pentru a cere sa nu se ia masuri.

Bilete la Romania-Armenia

Un bilet la peluze pentru meciul Romania-Armenia, programat pe 8 iunie, de la ora 20.30, pe stadionul "Gheorghe Hagi" din Constanta, in preliminariile pentru Cupa Mondiala de fotbal Germania 2006, va costa 75.000 de lei. Pretul unui tichet la tribuna a II-a este de 150.000 de lei, la tribuna I - 300.000 de lei si la tribuna zero - 1.000.000 de lei. Cele 13.100 de biletele vor fi puse in vinzare incepind de joi.

Adrian Mutu: "Mi-era dor de lot"

Cristi Chivu si Daniel Pancu s-au raliat parerii lui Victor Piturca. "Se cere performanta de la o echipa care nu e ajutata cu nimic si de nimeni! Nu e normal. Daca nu ne vom califica acum, o vom face data viitoare! Obiectivul este sa ne calificam la unul dintre urmatoarele doua turnee finale. Nu stiu de cind n-am mai cistigat in deplasare un meci cu miza. Oricum, afara am jucat mai bine decit acasa", a declarat, pe un ton raspicat, capitanul nationalei.

Chivu a facut scandal si dupa infringerea din Giulesti inregistrata in fata Olandei. El a comentat si situatia de la Craiova: "Ar trebui sa se destepte intelectul oltenilor!".

Marius Niculae si-a facut suvite

• Daniel Pancu a afirmat: "Valoric, olandezii sint peste noi. Ii putem bate doar daca prindem o zi foarte buna. La Rotterdam pornim cu sansa a doua".
• Marius Niculae a platit 130 de euro pentru a-si face suvite blonde. "Pentru mine, nationala este vitala. Nu mai stiam cum e la lot", a spus atacantul-buldozer de la Sporting Lisabona, care la Rotterdam va face cuplu in atac cu Adi Mutu, fostul sau coleg de la Dinamo. El a completat: "Sint exorbitante sumele vehiculate in fotbalul romanesc, in vreme ce oamenii mor de foame in tara".

"Va fi emotionant"

Asteptat ca un salvator la nationala, dupa ce si-a ispasit suspendarea de sapte luni, superstarul Adrian Mutu a sosit ieri, la ora 13.58, pe Aeroportul "Henri Coanda". "Sint bucuros ca revin. Va fi un moment emotionant. Mi-era dor de lot. Sint pregatit sa joc 90 de minute. Sa nu se astepte insa totul de la mine. Luati-va ramas bun de la "baiatul rau" Mutu!". Cu avionul de Milano a sosit si Mircea Lucescu, care, suparat fiindca Dinamo Kiev i-a suflat Cupa Ucrainei, a refuzat sa dea declaratii.

Un singur stranier titular!

Situatia celor noua fotbalisti tricolori convocati de la echipe din strainatate nu e deloc roza inaintea meciurilor cu Olanda si Armenia. Dintre stranierii nostri, doar doi au jucat un meci intreg in weekend-ul incheiat, iar unul dintre ei, Rat, e suspendat pentru intilnirea cu Olanda! Cinci n-au evoluat deloc, fie din cauza ca s-a incheiat campionatul, fie ca n-au fost retinuti in lot sau li s-a aminat meciul. Alti doi au prins doar finalurile de partida. Mutu a strins, inaintea meciului cu Olanda, doar 33 de minute oficiale dupa expirarea suspendarii.

Jucator Ce a facut Competitia/Motivul absentei

Bogdan Lobont (Ajax) n-a jucat s-a incheiat campionatul Olandei
Flavius Stoican (Sahtior) 6 minute 0-1 in finala Cupei Ucrainei, cu Dinamo Kiev
Cristi Chivu (AS Roma) n-a jucat n-a fost retinut in lot de antrenorul Conti
Razvan Rat (Sahtior) 90 de minute 0-1 in finala Cupei Ucrainei, cu Dinamo Kiev
Pompiliu Stoica (FC Moscova) n-a jucat meciul s-a aminat
Daniel Pancu (Besiktas) 90 de minute 2-2 in deplasare, cu Sebatspor, in Turcia
Nicolae Mitea (Ajax) n-a jucat s-a incheiat campionatul Olandei
Adrian Mutu (Juventus) 33 de minute 4-2 acasa, cu Cagliari, in Italia
Marius Niculae (Sporting Lisabona) n-a jucat s-a incheiat campionatul Portugaliei


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.