Cornel si Ilie Penescu au preluat Argesul acum trei ani, l-au retrogradat, iar acum l-au facut revelatia Ligii I.

ZIUA continua serialul dedi­cat personajelor care con­duc cluburile de fotbal din prima liga, prezentandu-le afacerile si efectele crizei economice asupra acestora. Pe langa implicarea in fot­bal, aspectele legate de viata personala sunt si ele parte ale analizei. Ordinea in care materialele sunt prezentate este data de clasa­mentul la zi al campionatului.

Cornel Penescu a aterizat in fotbal la mijlocul sezonului 2005-2006, cand a reusit sa puna mana pe pachetul majoritar de la FC Arges dupa ce autoritatile locale n-au mai putut sustine echipa, mai ales ca, intre timp, Uzinele Dacia, preluate de Renault, renuntasera la finantare. La vremea respectiva, clubul din Trivale a fost dorit chiar si de Adrian Mutu, insa Penescu s-a miscat mai rapid si a stiut sa valorifice la maximum relatiile pe care le avea cu sefii adminis­tratiei din Arges. In afacerea FC Arges intra insa si Ilie Penescu, fratele lui Cornel, care nu este insa la fel de cunoscut in lumea fotbalului. Primul meci al lui Penescu in calitate de patron la FC Arges a insemnat si primul soc: 0-5 la Pitesti, cu Otelul! Totusi, dupa aceasta umilinta, Penescu i-a invitat pe jucatori la o masa festiva.

Prima masura ca patron a fost eliminarea din club a fostilor angajati, lucru care s-a rasfrant asupra echipei, dar cu o zestre importanta stransa in tur, cu Sorin Cartu la timona, Argesul a evitat retrogradarea. A urmat si demiterea lui Cartu, pe motiv de prietenie cu Gigi Netoiu, pe atunci actionar la Dinamo (n.r. - totusi, cu "Sorinaccio pe banca, pitestenii au invins cu 2-1 in "Groapa"!), iar sezonul 2006-2007 a inceput cu un nou antrenor, Giuseppe Giannini, "Il Principe", fosta glorie de la AS Roma. Dupa o prima victorie au urmat noua infrangeri conse­cutive, iar italianul a fost inlocuit de Dorinel Munteanu, nu inainte de a reclama o suma de 150.000 de euro, primita ulterior ca despagubiri.

Dorinel, adus dupa ce Penescu a platit CFR-ului 300.000 de euro, a primit si el aproape 200.000 de euro, dar a fost demis dupa un meci cu Steaua, pierdut de FC Arges intr-un moment in care echipa nu mai putea evita retrogra­darea. In sezonul 2007-2008, in Liga a II-a, Penescu l-a pus antrenor pe Ionut Badea, iar acesta, destituit si el pentru patru etape in cursul campionatului, a promovat echipa in Liga I. In fine, in actualul sezon, 2008-2009, FC Arges, tot cu Badea la timona, este una dintre revelatiile campionatului.

"A trebuit sa pierd cateva milioane bune pentru a-mi da seama ca e mai bine sa conduc fotbalul ca pe o afacere si nu asa cum am fost sfatuit de unii oameni din sistem", spunea recent Penescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.