Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, joi, sa trimita la Tribunalul Bucuresti dosarul in care opt impresari din fotbalul romanesc sunt acuzati de inselaciune, deoarece George Copos nu mai este parlamentar

DNA i-a trimis, pe 2 octombrie, in judecata pe 8 oameni de fotbal in legatura cu transferurile in strainatate a 12 jucatori, procurorii acuzandu-i pe Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu, Ioan Becali si Victor Becali de evaziune, inselaciune si spalare de bani, relateaza Newsin.

Rechizitoriul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) se refera la 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile „Dinamo” Bucuresti, „Rapid” Bucuresti, „Gloria” Bistrita si „Otelul” Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Conform procurorilor, presedintele clubului Rapid Bucuresti, Gheorghe Copos, in cursul lunii ianuarie 1999, a ascuns contractul real de transfer al fotbalistului Cristian Dulca, in valoare de 600.000 USD, prezentand in schimb unul fals, avand ca valoare a transferului suma de 120.000 dolari. In luna septembrie a anului 2003, tot Copos a inregistrat in contabilitate suma de 100.000 USD drept valoare a transferului lui Bratu Florin, contractul real fiind de 2.750.000 USD.

In calitate de presedinte al sectiei de fotbal de la Otelul Galati, Mihai Stoica a ascuns contractul de transfer al jucatorului Arhire Iulian, avand valoarea de 700.000 USD, suma anuntata de Stoica drept valoare a transferului fiind de 150.000 USD. Tot Stoica a semnat un contract de tip memorandum prin care a acceptat vanzarea drepturilor de transfer ale lui Florin Cernat catre o firma de tip off-shore din Olanda, fapta care a condus ulterior la prejudicierea clubului Dinamo Bucuresti.

Tot potrivit DNA, in cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo Bucuresti, in perioada 1999-2005, Cristian Borcea, Ioan Becali si Victor Becali au diminuat sumele de transfer ale mai multor jucatori transferati, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo. Diferenta insusita a fost virata unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau detinute de un avocat olandez. Acesta, dupa ce-si retinea un comision de 2 % din fiecare suma de transfer sustrasa, vira banii in conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA si Star Ventures SA, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore. Ulterior, aceleasi sume de bani erau trimise la diverse banci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elvetia), iar de aici, din contul personal al lui Ioan Becali, au fost transferati in conturile apartinand lui Victor Becali din Romania. Acesta din urma a efectuat retrageri in numerar din aceste conturi in cuantum de 4,5 milioane euro, sustin procurorii.

Conform rechizitoriului, intre Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Ioan Becali si Victor Becali, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu si Gheorghe Netoiu au avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind virati reciproc, in conturile personale, fara justificare (imprumuturi fictive, „transferuri bancare incidentale” - concept inexistent in activitatea bancara).

In calitate de presedinte al clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, la solicitarea inculpatilor Ioan Becali si Victor Becali, a acceptat vanzarea drepturilor de transfer ale jucatorilor Ionel Ganea si Lucian Sanmartean in favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix si Intermark. In acest mod, transferul lui Ionel Ganea, in valoare totala de 2.000.000 USD a fost diminuat la suma de 600.000 USD - suma inregistrata in contabilitatea clubului bistritean, iar transferul lui Sanmartean Lucian, in valoare totala de 600.000 USD, a fost inregistrat in fals ca fiind de 300.000 USD, inculpatul primind in contul personal suma de 105.000 USD de la firma Intermark.

La transferul lui Lucian Sanmartean, mentionat mai sus, a participat si Gheorghe Popescu (la acea vreme angajat al firmei Becali Sport). Acesta a virat banii platiti de clubul Panathinaikos Atena in contul firmei Intermark din Olanda. Acelasi inculpat, alaturi de Copos si Ioan Becali, a contribuit la falsificarea sumei de transfer in cazul lui Bratu Florin, incasand circa 1.600.000 USD din valoarea totala de 2.750.000 USD a transferului, sub forma de imprumut si in numele firmei Becali Sportsustin procurorii.
Potrivit comunicatului DNA, Gigi Netoiu, semnatar al transferului lui Dan Alexa din anul 2004, a solicitat clubului chinez Beijing Guoan virarea sumei de 403.000 euro din valoarea totala a transferului de 730.000 euro, in contul firmei olandeze de tip SRL Pyralis. Prin aceasta manevra financiara, inculpatul sus-mentionat impreuna cu inculpatii Borcea si Ioan Becali au prejudiciat clubul Dinamo, in contul caruia a ajuns ca suma totala de transfer doar 327.000 euro, mai arata procurorii.

In vederea recuperarii prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor si conturilor celor opt persoane trimise in judecata si ale cluburilor Dinamo Bucuresti, Gloria Bistrita, Rapid Bucuresti si Otelul Galati.

Conform DNA, dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, data fiind calitatea de senator a lui Copos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.