ZIUA continua serialul dedicat personajelor care conduc cluburile de fotbal din Liga I, prezentandu-le afacerile si efectele crizei economice asupra acestora.

Pe langa implicarea in fotbal, aspectele legate de viata personala sunt si ele parte a analizei. Ordinea in care materialele sunt prezentate este data de clasamentul la zi al campionatului.

La 38 de ani, Arpad Paszkany este unul dintre cei mai tineri investitori din fotbalul romanesc. Ca atitudine publica, acesta iese din tiparul obisnuit al patronului de club de fotbal din Liga I, avand un comportament civilizat, fara excese verbale, fara iesiri necontrolate prin presa.

Mai degraba discret, Paszkany pare genul care tace si face. Insa si afacerile sale, care i-au adus o avere de aproximativ 60 de milioane de euro, nu au fost ocolite de controverse. La 19 ani, tanarul "Arpi" abandona facultatea de constructii si emigra, alaturi de parintii sai, in Germania. Tatal sau si-a infiintat o firma de constructii la Munchen, iar Paszkany junior l-a ajutat in urmatorii sase ani la dezvoltarea afacerii.

In 1996 s-a intors in tara si, cu "know-how"-ul unor bussiness-uri adevarate, s-a apucat de afaceri in Romania, mai intai cu produse cosmetice, apoi cu piese auto second-hand, pentru a deveni in final dealer al firmelor Opel si Chevrolet la Cluj. In paralel, a cumparat masiv terenuri, pe care a construit, devenind, incet-incet, unul dintre jucatorii importanti pe piata imobiliara din Ardeal. La inceputul anilor 2000, a fost cooptat in actionariatul holdingului TriGranit, dezvoltator imobiliar de top in Romania, si a fost numit reprezentantul acestuia in estul Europei, trecand astfel la afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro.

Tot atunci au inceput sa apara si contro­versele, preluari de terenuri in Cluj de la stat, licitatii cu cantec si altele. A construit cea mai mare cladire de birouri din Cluj, Sigma Center, iar prin TriGranit are un proiect in Bucuresti, Esplanada, estimat la un miliard de euro.

Stadion aproape gratis

Si preluarea stadionului din Gruia a fost una cu scandal, acesta intrand in concesiunea lui Paszkany mult subestimat, 900.000 de euro, fata de 6 milioane valoarea de piata, in conditiile in care Compania de Cai Ferate Cluj va primi cateva mii de euro pe luna din exploatarea unei suprafete de 30.000 de metri patrati in centrul orasului. Cel mai mare scandal in care a fost implicat Arpad Paszkany a fost cel cu "Gazeta", un saptamanal local ai carui sefi au fost acuzati de santaj. Patronul lui CFR Cluj a fost cercetat pentru ca ar fi finantat campanii denigratoare la adresa rivalilor din afaceri, in 2007, insa ulterior a fost absolvit de orice vina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.