Scirbit de blaturile din ultimele etape ale Diviziei A, fostul international Ionut Lupescu ataca la baioneta

Meciurile aranjate au revenit in forta in fotbalul romanesc. Tinuta in friu pe parcursul ultimilor ani, aplecarea conducatorilor de cluburi spre blaturi s-a resimtit din nou in acest sezon. Cu exceptia a doua-trei formatii, toate echipele din Divizia A s-au pretat la trucaje, dar dupa clarificarea problemei privind retrogradarea, petrecuta la inceputul returului, polul putreziciunii s-a mutat la virful clasamentului.

Aceasta cursa spre titlu, in care scopul a scuzat mijloacele, s-a purtat initial in trei - Steaua, Dinamo si Rapid. Giulestenii au capotat primii, in joc raminind acum doar doua formatii. Cel mai grav este ca FRF si LPF, autoritatile chemate sa apere corectitudinea, sint primele aparatoare ale blaturilor.

Paralizata dupa ce Mircea Sandu a anuntat ca nu va mai candida la sefie, federatia s-a cufundat intr-o tacere mormintala. Dinspre Casa Fotbalului nu mai razbat nici macar traditionalele mirosuri de gratar si clinchete de pahare, ca sa nu mai vorbim despre masuri exemplare impotriva celor care insala suporterii si fotbalul. La LPF, situatia e si mai grava. Dumitru Dragomir, seful ligii, sfideaza bunul-simt si logica, spunind senin ca totul e OK si ca nu exista blaturi! In fotbalul romanesc, nimic nu pare sa se fi schimbat in ultimul deceniu. La fel ca la mijlocul anilor ‘90, aceleasi personaje aflate in fruntea bucatelor folosesc acelasi discurs mincinos pentru a ascunde aceleasi mizerii.

Sfidatori, blatistii isi fac publice aranjamentele, fara teama sau jena. Cristi Borcea ii spune lui Gigi Becali ca a aranjat ultimele patru etape. Enervat, latifundiarul il "sifoneaza" pe dinamovist presei si contraataca, oferind in direct bani, la televizor, viitorilor adversari ai echipei sale! Mai mult, patronul din Ghencea declara senin, dupa Steaua-FCM Bacau 2-0, ca "nu putea sa ma incurce tocmai Sechelariu, prietenul meu!". In orice stat civilizat, astfel de afirmatii le-ar aduce masluitorilor belele cit ai clipi. Echipe de traditie au fost retrogradate in campionatele occidentale dupa astfel de aranjamente. Nu e cazul si in Romania, unde la liga e inscaunat "rege" unul dintre maestrii blaturilor, calit la FC Scornicesti si Victoria inainte de revolutie, care-si acopera ciracii cu un dezarmant "au glumit, dom’le!".

"Evenimentul zilei" se raliaza afirmatiilor dure ale lui Ionut Lupescu, care cere retrogradarea granzilor Steaua si Dinamo.

"Am plecat cind au inceput nenorocirile"

Fostul international Ionut Lupescu cere luarea unor masuri extreme in cazul blaturilor la care s-au pretat Steaua si Dinamo, echipe aflate in lupta directa pentru titlu in Divizia A. "Neamtul" a dat exemple din fotbalul european, unde Hertha Berlin, AC Milan si Olympique Marseille au fost retrogradate dupa ce au fost prinse cu mita-n sac. Lupescu spune ca a plecat de la FC Brasov fiindca n-a vrut sa faca blaturi. Meciul la care face referire tehnicianul s-a disputat pe 28 august 2004 si a contat pentru etapa a cincea: FC Brasov-Gloria Bistrita. Atunci, Jean Padureanu a propus reciprocitate, dar Lupescu n-a acceptat, Brasovul pierzind cu 3-1. (Daniel Contescu)

Cum comentezi ultimele partide din Divizia A?
Nu-s de acord cu blaturile. Nici nu ma mai uit la meciuri. E o mascarada ce se intimpla in Divizia A! Cine se uita de-afara la aceasta editie de campionat ar putea spune ca este una palpitanta! Intre Steaua si Dinamo este doar un punct diferenta, dar daca s-ar uita mai atent cum isi cistiga aceste formatii meciurile... Pentru mine, ultimele etape nu prezinta nici un interes. Sint scirbit!

"Cine sa ia aceste masuri?"

Ce masuri s-ar impune impotriva blatistilor?
Ar trebui luate masuri drastice, nu masuri de costum, cum s-a intimplat pina acum! Echipa care greseste, indiferent de numele ei, ar trebui retrogradata! Nu conteaza ca este Steaua, ca este Dinamo...

Exista sperante ca, de aceasta data, vor fi pedepsiti cei care au trucat partide?
Cine naiba sa ia aceste masuri? Cei care conduc fotbalul romanesc acum n-au acest curaj. A existat cazul casetei cu Nicolae Puiu, de la Onesti... Atunci nu s-a luat nici o masura impotriva vinovatilor, doar nu s-or lua acum?

Gigi Becali se lauda la televizor ca intentioneaza sa-si cumpere adversarii directi. Dinamo, in schimb, umbla cu perdea, dar tot blat se cheama...
Conducatorii de cluburi nu se vor speria de nimeni si vor continua cu aceste practici daca nu se va da un exemplu. Trebuie retrogradat cineva! In strainatate, cluburi mari au picat in diviziile inferioare. Milan, in Italia, Olympique Marseille, in Franta, nemtii de la Hertha Berlin, in anii ‘70. In Germania, presedintii prinsi au fost retrogradati, iar jucatorii - exclusi! La Hertha juca pe atunci si un roman, Ghergheli. Dupa aceste masuri, blatistii s-au cumintit. Blaturile au revenit anul trecut in Germania, dar ele au fost facute de arbitri. Recent s-a luat masuri si impotriva acestora. Un arbitru (n.r. - Robert Hoyzer) a fost exclus din viata sportiva. Deci la altii se poate...

"Am simtit ca e ceva necurat"

O sa te acuze lumea ca e usor sa critici de pe margine...
Eu am luat masuri impotriva blaturilor! Si cind eram jucator, si ca antrenor! Am plecat de la Dinamo cind incepusera nenorocirile! Si de la ultima echipa la care am antrenat (n.r. - FC Brasov) am plecat, fiindca am simtit ca e ceva necurat!
Patronul Ioan Nicolaie sustine altceva. Si anume ca ai trecut ca gisca prin apa in Bundesliga. Ca nu s-a lipit nimic de tine...
Stii cine vorbeste asa? Unul care nu-si cunoaste propriii jucatori! Daca ar fi fost unul precum Beckenbauer, as mai fi inteles...
N-am fost asa de dobitoc cum sustine Nicolaie, dovada ca Brasovul a retrogradat, desi a avut un campionat intreg la dispozitie sa se salveze. Eu am plecat de-acolo dupa doar citeva etape, cind am simtit ca se fac nenorociri!


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.