Selectionerul nationalei feminine de handbal a Romaniei, Radu Voina, a declarat, duminica, pentru NewsIn, ca turneul final din Macedonia, chiar daca nu a adus o medalie pentru fetele sale, a insemnat ceva mult mai important, formarea unei echipe cu adevarat unite.

In holul hotelului din Skopje, Radu Voina a vorbit la finalul Campionatului European din Macedonia depre momentele importante ale competitiei. Selectionerul a recunoscut ca nu a crezut foarte mult in posibilitatea ca echipa sa sa treaca de prima grupa cu maxim de puncte:

"Imi era teama de data de 8 decembie, era o data care ma obseda, si de Danemarca. Ma gandeam totusi ca ne putem califica avand o victorie, dar nu credeam ca vom bate toate cele trei echipe. Era totusi cea mai grea grupa, dar am demonstrat ca inca mai avem un cuvant de spus".

Voina a zambit rememorand parca victoriile la scor cu Ungaria sau Danermarca si si-a continuat ideea, tragand concluziile dupa turneul final:

"Daca ma uit in urma vad foarte multe lucruri pozitive. Am disputat sapte meciuri foarte grele si am reusit sa castigam cinci, iar doua le-am pierdut in fata formatiilor care vor disputa finala (n.r. Spania si Norvegia). Am castigat insa ceva cu mult mai important, o echipa unita, dar si experienta unor jocuri tari".

Selectionerul isi aduce aminte cel mai emotionant moment de la aceasta competitie, iar acesta fara indoiala a fost inaintea partidei cu Ucraina. "Inaintea fiecarui meci am vorbit cu fetele despre probleme tactice, le-am incurajat, le-am spus ca trebuie sa joace ca o echipa, dar inaintea meciului cu Ucraina le-am cerut pentru prima data sa joace si pentru noi, antrenorii. Veneau dupa o infrangere si trebuiau sa demonstreze ca a fost un accident cu Spania", spune Voina, care sta cu ochii pe usa de la intrarea hotelului, asteptand ca fetele sale sa vina de la cumparaturi.

Cu voce grava, antrenorul isi aduce aminte de momentele de dupa meciul cu Spania, infrangerea care practic le-a scos pe tricolore din cursa pentru semifinale: "Eu atunci le-am spus ca adevaratele caractere se vad in momentele grele. Le-am incurajat, dar am realizat ca au intrat in acel meci relaxate gandindu-se ca va fi usor. Erau deja foarte obosite. Avusesera meciul cu Danemarca, dupa care am fost pe drum de la Skopje la Ohrid. Nu stiu daca e o scuza, dar ritmul acestor turnee finale este infernal".
Insa, increderea antrenorului in handbalistele sale a ramas aceeasi, iar acest lucru il dovedeste si atunci cand vorbeste despre ce rezultat ar avea un alt meci intre Romania si Spania:

"Eu cred ca le-am bate. Ne-au suprins cu un stil diferit, dar fetele le-ar invinge si daca ar juca doua partide. Ele nu au crezut ca vor pierde cu Spania, oricat de prost ar juca, dar nu a fost asa. La finalul acelui meci a fost doar o infrangere, ulterior insa a fost ratarea semifinalelor".

Fara indoiala un moment dureros a fost pentru tricolore partida cu Norvegia, iar Voina a rememorat cu emotie trairile dinaintea confruntarii:

"Stiam ca nordicele sunt o forta a handbalului, iar in momentul in care fetele au aflat ca Ungaria a pierdut in fata Spaniei, le-am vazut cum s-au schimbat la fata, erau triste si abia atunci au realizat ce greseala s-a produs cu Spania. Eu nu am ce sa le reprosez pentru infrangerea asta. Au jucat si au incercat sa scoata un rezultat bun".

Totusi, locul cinci de la Campionatul European nu este putin pentru Radu Voina, pozitia fiind pentru tricolore una "meritata si corecta".

"Fetele au muncit mult sa ajunga aici, iar acesta era locul nostru si am muncit pentru el ca pentru o medalie de aur. Handbalistele mele si-au dorit mult ultima victoria din meciul cu Croatia si au tras pentru victorie pana in ultima secunda, chiar daca erau foarte obosite".

Campionatul European ar putea insemna ultima competitie majora pentru Luminita Hutupan Dinu, dar Voina nu stie ce intentii are una dintre cele mai bune jucatoare ale Romaniei:

"Eu nu am intrebat-o nimic, i-am spus sa mearga acasa, sa se odihneasca, sa stea de vorba cu familia ei si, daca va spune 'gata', eu am sa-i respect decizia. Totusi, ea va ramane la nationala pentru ca va avea rolul ei aici, va fi secundul meu alaturi de Vlad Caba".

Primul turneu final pentru Radu Voina l-a epuizat, ca si cum ar fi jucat si el in teren: "A fost foarte obositor, acum am nevoie de liniste sa ma gandesc la tot ce s-a intamplat. M-am atasat de aceste fete pe care le-am gasit in dimineata de Sfantul Nicolae punand cadouri la usi. Mi-au intrat in suflet si cred ca de asta am trecut atat de usor peste oboseala".

Radu Voina a fost numit selectioner in luna septembrie, dupa ce mandatul lui Gheorghe Tadici ajunsese la final. Venea din handbalul masculin si nu era privit cu ochi buni, dar a trecut cu vederea peste aceste pareri.

La momentul in care a fost numit antrenor al nationalei feminine, Voina a incercat sa stabileasca niste legaturi clare cu oamenii implicati in fenomen, a trecut pe la fiecare club unde a stat de vorba cu antrenorii si presedintii.

Stia ca il asteapta un turneu final, dar nu stia ca va avea atat de multe absente la lot. Din nationala Romaniei au lipsit Valeria Bese, Adriana Nechita, ambele accidentate, Ionela Stanca, Steluta Luca, ambele s-au retras din motive de sanatate, Aurelia Bradeanu, care a ramas insarcinata, dar si Cristina Varzaru, care inca nu este refacuta dupa o accidentare mai veche.

Prima sa competitie a fost Cupa Mondiala de la Aarhus, unde prestatia Romaniei a fost modesta. Apoi a venit Trofeul Carpati, unde nationala feminina s-a impus, dar fara sa convinga. Grupa A de la Skopje parea atunci un vis urat cu Ungaria, Franta si Danemarca.

Cu toate acestea, handbalistele tricolorele au trecut pe rand de toate cele trei adversare, obtinand maximum de puncte.

Romania a incheiat Campionatul European din Macedonia pe locul 5, dupa ce a invins Croatia, scor 36-33, dupa prelungiri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.