Atacantul lui Hoffenheim, Vedad Ibisevic, este considerat de toata suflarea fotbalistica din Germania revelatia actualului sezon din Bundesliga, competitie in care a marcat nu mai putin de 18 goluri dupa primele 17 etape

Este foarte probabil ca multi dintre iubitorii fotbalului sa nu fi auzit pana de curand de actualul golgheter al Bundesligii. Prezentul e simplu si suna excelent pentru interationalul bosniac in varsta de 24 de ani, care a ajuns sa fie dorit, dupa numai un tur de campionat, de marile echipe din Europa, printre care Arsenal, Manchester City sau Chelsea.

Vedad Ibisevic s-a nascut la 6 august 1984 la Vlasenica, in Bosnia Hertegovina. In 2000, din cauza razboiului care a avut loc in Balcani si fosta Iugoslavie, Vedad si familia sa au parasit patria natala pentru un trai mai bun in Elvetia. Odata ajuns in tara cantoanelor, tatal actualului jucator al lui Hoffenheim l-a inscris la grupele de copii si juniori ale clubului FC Basel. Dar prima experinta "in afara" a lui Vedad nu a durat decat 10 luni, deoarece familia Ibisevic nu a primit permis de rezidenta in statul helvet si a fost nevoita sa traverseze Atlanticul pentru a se stabili in St. Louis.

"Aveam 16 ani cand am ajuns in SUA si abia legam cateva vorbe in engleza. A fost destul de greu pentru mine la inceput. Visul meu din totdeauna a fost sa ajung fotbalist profesionist, dar acolo nu vedeam decat terenuri de baseball si de fotbal american. Asa ca am jucat fotbal pe unde apucam, chiar si pe strazi, alaturi de alti copii", a rememorat Ibisevic primii sai pasi pe continentul nord-american.

In 2003, Ibisevic a primit o bursa de studiu la St. Louis University si, in acelasi an, s-a legitimat la echipa de fotbal a facultatii. In singurul sezon pe care l-a petrecut la St. Louis Strikers, Ibisevic a marcat 18 goluri in 22 de partide si a fost desemnat cel mai bun debutant din NCAA, asociatie sportiva a colegiilor americane. In anul urmator, acesta a fost transferat la Chicago Fire Premier, unde nu a apucat sa joace decat in cateva partide, deoarece a fost cumparat de Paris Saint-Germain. Trecerea la gruparea din capitala Frantei a reprezentat si primul contract de profesionist din cariera atacantului.

Dar cum a ajuns acesta din ligile de amatori din Stalele United sa evolueze in Ligue 1? Simplu, la prima vedere. Antrenor la PSG in acea vreme era bosniacul Vahid Halilhodzic si l-a remarcat pe Ibisevic in timp ce fotbalistul lui Chicago Fire Premier a evoluat in cateva meciuri amicale pentru nationala Under21 a Bosniei. PSG, prin vocea lui Halilhodzic, i-a oferit tanarului atacant un trial de 3 saptamani, dupa care l-a transferat definitiv. Ibisevic a jucat putin pentru noul sau club, nu a convins, si a fost imprumutat la scurt timp la Dijon. A urmat o perioada in care fotbalistul inalt de 1,88 metri a avut evolutii oscilante, iar in 2006, dupa numai un sezon petrecut la gruparea din liga a II-a franceza, acesta a semnat cu Alemannia Aachen. Pentru formatia nou promovata in Bundesliga, Vedad a marcat sase goluri, dar cu toate acestea echipa nu a reusit sa se salveze de la retrogradare.

La finalul stagiunii 2006/2007 atacantul bosniac a fost cumparat de Hoffenheim, un club despre care nu stia mai nimic. Ulterior, Ibisevic a comentat acest pas in cariera sa: "Mi-am asumat atunci un mare risc. La fel ca marea majoritate a oamenilor, nici eu nu am auzit de Hoffenheim. Am semnat contractul abia dupa ce antrenorul si directorul clubului mi-au explicat totul despre viitorul proiect. Ce a urmat apoi, cred ca deja stie toata lumea. Echipa a promovat in Bundesliga, unde suntem apreciati prentru fotbalul ofensiv pe care il practicam".

Hoffenheim, echipa antrenata de Ralf Rangnick, este surpriza placuta a turului de campionat din Bundesliga, competitie unde imparte prima pozitie in clasament, la egalitate cu Bayern Munchen. Liderul campionatului german provine dintr-o localitate cu o populatie de doar 3.000 de locuitori si este patronat de miliardarul Dietmar Hopp, fondatorul companiei de software SAP. La ascensiunea aproape incredibila a lui Hoffenheim au contribuit cu siguranta si cele 18 goluri marcate de Vedad Ibisevic. Iar faptul ca internationalul bosniac este cautat acum de cluburi de talia lui Manchester United sau Arsenal nu mai surprinde pe nimeni. "Trebuie sa recunosc ca ma simt foarte bine aici. Nu fac decat sa ma concentrez la actualul sezon si inca nu ma gandesc la oferte sau la ce voi face anul viitor. Viata m-a invatat ca este destul de greu sa-ti faci planuri", a comentat golgheterul Bundesligii.

Ibisevic, un globetrotter plecat din Balcani si ajuns in Germania, via Statele Unite, a avut tot timpul in bagaje pasiunea pentru fotbal. Iar acesta l-a rasplatit, in sfarsit, asa cum stie el mai bine. Ii ofera aproape in fiecare duminica sansa de a se bucura dupa gol. E putin lucru, dar infinit mai mult decat vuietul bombelor care i-au umbrit copilaria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.