Portarul nationalei de handbal feminin a Romaniei, Luminita Hutupan Dinu, a fost primita de suporterii macedoneni cu multa caldura, publicul pastrand amintirea jucatoarei care a contribuit exponential la castigara Ligii Campionilor de catre Kometal Skopje, in 2002, transmite trimisul NewsIn.

Inca din prima zi a Campionatului European din Macedonia, in sala Boris Trajkovski din Skopje, Luminita Hutupan Dinu era cea mai cautata jucatoare dintre toate cele prezente pe terenul de handbal. Copiii o strigau, ziaristii macedoneni erau atrasi de prezenta handbalistei care le vorbea in propriul lor grai, oficialii din sala o salutau, iar ea, la randul ei, incerca sa raspunda tuturor cat poate de bine.

Pana si in revista oficiala a turneului final, la capitolul staruri, in prim plan este Luminita Hutupan. "Fiti atenti! Echipa Romaniei poate conta pe aportul publicului in timpul Campionatului European datorita remarcabilului sau portar Luminita Hutupan Dinu. In virsta de 37 de ani, Dinu a petrecut un an la echipa macedoneana Kometal Skopje si a contribuit foarte mult la cel mai mare succes al acestui club, castigarea Ligii Campionilor in 2002. Sunt momente scrise in istoria handbalului macedonean. Dinu a devenit un idol pentru multi incepatori in handbal si va fi primita cu ovatii", scrie publicatia. Portarul nationalei e scos in evidenta si este incadrata de Anita Gorbicz (Ungaria), Lumdmila Poznova (Rusia), Irina Bliznova (Rusia), Grit Jurack (Germania), Tonje Larsen (Norvegia), dar si de tehnicienii atat de bine cunoscuti in lumea handbalului, Evgeni Trefilov (Rusia) si Marit Brevik (Norvegia).

La antrenamentul de dinaintea meciului cu Ungaria, primul de la turneul final, care a avut loc la sala Kale, Luminita Hutupan a trecut si pe la secretariat, unde a stat de vorba cu fostele sale cunostinte. De acolo nu a plecat cu mana goala, a facut o fotografie la imaginea echipei care a castigat Liga Campionilor in 2002, din care si ea facea parte: "Ce frumos a fost atunci cand am castigat. Am stat de vorba cu cei de aici, nu m-au uitat!".

La partida cu unguroaicele handbalista a avut in prima repriza propria galerie in spatele portii. Echipa de junioare a Indirei Kastrovic, fosta colega a romancei de la Kometal, le-a invatat pe elevele sale sa strige in timpul meciului "Dinu" sau "Romania". La finalul acestei partide, atat Luminita, cat si Narcisa Lecusanu, si ea fosta jucatoare a echipei din Skopje, au multumit micutelor, care tot meciul au facut galerie echipei tricolore.

Imediat dupa meciul de debut, Luminita a fost felicitata de fosta sa colega Indira Kastrovic, dar si de ziaristii macedoneni care s-au napustit asupra ei pentru declaratii.

Pe holurile salii din Skopje, in drumul sau spre autocar, Luminita Hutupan Dinu a fost oprita de nenumarate ori. Oficialii macedoneni au strigat-o de cele mai multe ori, ei exclamand de fiecare data cand o vedeau: "Ooo, Dinu!". Jucatoarea se intorcea de fiecare data, intaindea mana, zambea si saluta foarte politicos.

Pe strazile din capitala Macedoniei sunt nenumarati oameni, pe care daca ii intrebi cine e Luminita Hutupan nu pot raspunde si ridica nedumeriti din umeri, dar in momentul in care spui Dinu, acestia zambesc si spun in engleza: "Jucatoare buna. Romana, Kometal!".

"Chiar si la 37 de ani Dinu reuseste sa le faca pe jucatoarele adverse sa fie frustrate!", a titrat cotidianul Dnevnik, dupa meciurile nationalei. Daca despre evolutiile tricolorelor nu prea au aparut materiale in presa din Macedonia, dar despre Luminta Hutupan s-a scris aproape zilnic.

Exista inca suporteri care isi aduc aminte de meciurile handbalistei, iar ziaristii din tara organizatoare a turnului final spun despre ea ca "este cel mai bun portar din istoria Macedoniei". In Skopje nu a uitat-o nimeni pe Dinu, de la micii copii care ii sar la gat, pana la oamenii deja la o varsta inaintata. Toti stiu ca romanca face parte din istoria handbalului macedonean.

Luminita Hutupan Dinu s-a nascut pe 6 noiembrie 1971 la Piatra Neamt. In cariera sa sportiva a jucat la clubul local, la Oltchim Ramnicu Valcea, Krim Liubliana si la Kometal Skopje. In palmaresul portaritei de 37 de ani sunt 3 Ligi ale Campionilor si doua Supercupe al Europei.Ea a fost declarata cel mai bun portar al Campionatului European din 2000 si cel mai bun portar la CM din 2005, cand a castigat cu echipa medalia de argint.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.