Olimpiodor Antonescu, prim-adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a declarat, luni, agenției mediafax, că o eventuală modificare a legii privind combaterea violenței în sport, în sensul ca jandarmii să fie prezenți pe stadioane, ar reprezenta un pas înapoi.

“Am reușit să intrăm în Europa cu chestia asta și acum ne întoarcem în Balcani? Ar trebui ca Liga Profesionistă de Fotbal să organizeze o consfătuire cu președinții de cluburi și să le dea să studieze legea și regulamentele interne. Domnul Constantin Toma de la Rapid îi cerea aseară domnului Dumitru Dragomir să ia măsuri. Păi el nu știa că el trebuia să ia măsuri? Organizatorul înseamnă clubul, fie că angajează o firmă specializată, fie că aduce 700 de oameni de pază.

El trebuie să ia toate măsurile. Nu pot cădea toate sarcinile în spatele Jandarmeriei. Noi suntem pe fază și când se fac nunți între blocuri și când se taie copaci. Deși noi avem responsabilități și la un meci de fotbal. Legea trebuie să rămână la fel, dar totul trebuie făcut cu mai multă exigență", a declarat Antonescu.

Generalul de brigadă consideră că suporterii care pătrund pe stadion cu torțe și fumigene sunt ajutați de persoane din interiorul clubului organizator.

Totodată, el a precizat că la meciul Rapid-Steaua, scor 0-0, disputat duminică, nu era cazul ca vreo galerie să fie evacuată de pe stadion: "Jandarmii sunt prezenți când se face controlul, dar e vorba de un control sumar, nu de o percheziție. Acum, în perioada de iarnă, vine cu o haină groasă și e ușor să intre cu torțe. Și sunt convins că există și reprezentanți ai unor cluburi de prim rang care contribuie la introducerea pe stadion a unor astfel de obiecte. Nu pot crede că aseară au putut fi introduse 68 de torțe fără ajutorul cuiva.

Și la partida Rapid-Steaua, cât și la Dinamo-Steaua, suporterii au putut pătrunde cu torțe și fumigene prin mijlocirea unor persoane din interiorul cluburilor organizatoare, poate nu din conducere. Vă dați seama ce însemna dacă aseară luam decizia să evacuăm o parte din peluză sau tribună? În lege e clar, când sunt distrugeri sau când se lovesc, și nu era momentul".