Dinamo si Steaua au remizat, sambata, scor 1-1, in derby-ul etapei a 13-a, in meciul de debut al lui Dorinel Munteanu pe banca ros-albastrilor, iar formatia din Stefan cel Mare se mentine pe prima pozitie in clasamentul Ligii I.

DINAMO - STEAUA 1-1 (Ad. Cristea 83 / Kapetanos 8)

Echipa Dinamo: Lobont - Blay, Tamas, Julio Cesar, Diabate (Izvoranu 21) - Torje, Ad. Cristea, Ropotan, Bostina (Miranda 57) - Danciulescu (Ze Kalanga 62), M. Niculae. Antrenor: Mircea Rednic.

Echipa Steaua: Zapata - Ogararu, Goian, Ghionea, Golanski - Semedo (Toja 66), Radoi, Lovin, Nicolita - Kapetanos (Plesan 79), Stancu (D. Moreno 54). Antrenor: Dorinel Munteanu.

Cartonase galbene: Izvoranu 33 / Golanski 24, Ogararu 51, Radoi 88

Arbitri: Alexandru Deaconu - Cristian Nica, Marcel Savaniu

Stadion: Dinamo; Spectatori: 13.000

Cum s-au marcat golurile:

0-1, minutul 8: Banel Nicolita a centrat din marginea careului, iar Kapetanos a reluat in plasa cu o lovitura de cap din patru metri.

1-1, minutul 83: Ze Kalanga a centrat de pe partea dreapta, iar Adrian Cristea a venit din spate si l-a invins pe Zapata cu o lovitura de cap din 8 metri.

Imediat dupa ce Steaua a reusit sa deschida scorul, in sectorul oaspetilor au fost aprinse mai multe torte albastre si rosii.

In minutul 20 al jocului, ivorianul lui Dinamo, Zie Diabate, a acuzat mai multe dureri musculare si a cerut schimbare, lucru care s-a si intamplat un minut mai tarziu. Acesta a fost inlocuit de Izvoranu.

In minutul 22, fanii de la Peluza Sud au aprins mai multe petarde si fumigene si au incercat sa le arunce in sectorul stelistilor, insa acestea au aterizat in mijlocul jandarmilor, moment in care toti spectatorii au aplaudat. Dupa golul egalizator marcat de Adrian Cristea, suporterii lui Dinamo de la Peluza Sud au aruncat din nou cu torte spre sectorul stelistilor, de data aceasta cu succes. Jandarmeria a filmat toate aceste incidente provocate de fani, iar acestia urmeaza sa fie identificati si amendati. De asemenea, clubul Dinamo va fi amendat din aceasta cauza.

In minutul 31, portughezul Antonio Semedo a ratat o mare ocazie, mingea trimisa de el de la marginea careului lovind bara transversala a portii aparate de Bogdan Lobont. Steaua a mai trimis o data mingea in bara in minutul 59, prin autorul unicului gol al ei, Pantelis Kapetanos.

In minutul doi al prelungirilor, Marius Niculae a fost aproape de a aduce Dinamo in avantaj, insa sutul sau deviat a fost respins de pe linia portii de George Ogararu.

La inceputul jocului, fanii dinamovisti au afisat un banner imens, impartit in doua, pe care scria "Intotodeauna traim unicul derby la intensitate maxima / Indiferent de consecinte" si au aprins mai multe torte rosii, desi accesul cu materiale pirotehnice pe stadion este interzis. Pe langa acestea, fanii au format steagul lui Dinamo, din cartonase, stegulete si tricouri de culoare negre, rosii si albe.

De asemenea, suporterii ros-albi au mai afisat un banner ironic la adresa rivalilor, facand referire la plecarea lui Marius Lacatus de pe banca tehnica a vicecampioanei: "V-ati dorit un antrenor simbol adevarat, dar sub ochii vostri in picioare a fost calcat". Alte doua mesaje ale suporterilor dinamovisti de la Peluza Catalin Haldan a fost "Palatul dicteaza / Peluza se conformeaza" si "Ultrasi autonomi, un lucru omis / Intrati in peluza pe baza de compromis", cu referire la faptul ca fanii au fost nevoiti sa inceteze conflictul cu Gigi Becali dupa ce acesta din urma i-a amenintat ca nu le va mai organiza deplasarile.

La inceputul jocului, stelistii au facut o coregrafie speciala dedicata acestui derby, inspirata din filmul Matrix, cu un banner pe care scria "Real sau virtual. Clasicul", iar sub o imagine din fasii verzi pe care aparea un cod binar, format din cifrele 0 si 1. Fanii ros-albastri au mai realizat doua bannere speciale pentru fotbalistii lui Dorinel Munteanu: "Un bun rezultat va poate spala de orice pacat" si "Demonstrati ca ne meritati".

Spectatorii de la Tribuna I au afisat un banner cu dedicatie pentru atacantul Florin Bratu, absent in acest meci, din cauza unei accidentari care il va tine in afara gazonului aproximativ sase luni: "Bratu, alaturi de tine".

In tribuna oficiala a stadionului din Stefan cel Mare s-a aflat si antrenorul lui Olympyque Lyon, Claude Puel, care a venit special pentru a urmari Steaua, adversarul echipei sale de saptamana viitoare din Liga Campionilor. La joc au mai asistat printre altii selectionerul Victor Piturca, presedintele LPF, Dumitru Dragomir, fostul selectioner Anghel Iordanescu, primul ministru Calin Popescu Tariceanu, ministru de interne Cristian David sau omul de afaceri Nicu Gheara. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a luat loc la Tribuna a II-a, printre fanii dinamovisti, insotit de mai multe garzi de corp.
Pe tabela stadionului Dinamo, inainte de meci si in pauza lui, au fost rulate mai multe imagini din victoriile pe care Dinamo le-a obtinut in ultimii 10 ani in fata Stelei.

Antrenorul Stelei, Dorinel Munteanu, a luat loc pana la urma pe banca dupa ce oficialii din Ghencea s-au inteles cu cei de la Universitatea Cluj pentru rezilierea contractului pe care acesta il avea cu ardelenii pana in ziua jocului. Conform oficialilor clujeni, Steaua a platit 100.000 de euro daune catre Universitatea pentru ca Dorinel sa-si poata conduce echipa in acest derby. Astfel, Munteanu, care a preluat Steaua la inceputul saptamanii, a debutat ca tehnician la formatia din Ghencea, pentru care a evoluat ca jucator intre 2004 si 2005.

Interesant este faptul ca Dorinel Munteanu a inceput fotbalul mare chiar la Dinamo, unde a fost transferat in 1991 de la Inter Sibiu. Acesta a imbracat tricoul alb-rosu timp de doi ani, in 67 de meciuri pe prima scena a fotbalului romanesc, marcand 27 de goluri. In 1993, a fost vandut la gruparea belgian Cercle Bruges.

In echipa de start a lui Dinamo au fost doi fotbalisti care in trecut au evoluat pentru Steaua. Este vorba de Gabriel Bostina, care a imbracat tricoul ros-albastru intre 2002 si 2007, si Ionel Danciulescu, intre 1998 si 2002. De asemenea, la Steaua a jucat in trecut si actualul secund al lui Mircea Rednic, Jean Vladoiu. Ca fotbalist, Vladoiu a evoluat in Ghencea in trei perioada 1991-1994, 1995-1996 si 2000-2001.

Atacantul grec al Stelei, Pantelis Kapetanos, a fost pentru prima data titular la formatia din Ghencea de cand a fost transferat. Dupa reusita cu Dinamo, fotbalistul de 25 de ani a ajuns la cota 4 in clasamentul golgheterilor Ligii I, reusind sa il egaleze pe coechipierul sau Bogdan Stancu. El a evoluat pentru Steaua in acest sezon doar in sapte meciuri, cu un total de numai 240 de minute.

Aceasta intalnire dintre Dinamo si Steaua a fost a 119-a in Liga I. Pana acum,ros-albii reusisera sa castige de 41 de ori, stelistii de 34 de ori, iar alte 43 s-au incheiat la egalitate. In Stefan cel Mare, se disputasera 59 de jocuri, dintre care Dinamo s-a impus in 24, iar Steaua in 13. Ultima victorie a Stelei in Stefan cel Mare, intr-un meci de Liga I, s-a consemnat in etapa a 4-a a sezonului 2004/2005, pe 22 august, cand s-a impus cu 1-0, gratie unei reusite a actualului jucator al lui Dinamo, Andrei Cristea, din minutul 84.

Centralul Alexandru Deaconu a condus din nou un meci al Stelei dupa o pauza de sapte luni, dupa ce ultima oara, la derby-ul cu Rapid, a intrerupt jocul in minutul 74 pentru ca a fost lovit cu o bricheta in cap, la scorul de 1-0 pentru giulesteni. In urma acestei decizii, Steaua a castigat cu 3-0 la masa verde, declansandu-se un imens scandal.

In urma acestui rezultat, Dinamo se mentine pe prima pozitie in clasamentul Ligii I, cu 29 de puncte, in timp ce Steaua se afla pe 4 cu 23 de puncte si bifeaza cel de-al optulea meci consecutiv fara victorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.