Criza financiara mondiala ar putea afecta pregatirile Rusiei de gazduire a Jocurilor Olimpice de Iarna din 2014, ceea ce obliga statul rus sa dea mai multi bani, potrivit unui oficial citat de agentia NewsIn

"Criza ar putea avea un impact. Totul depinde de bunastarea financiara a investitorilor pe care i-am atras", a spus ministrul dezvoltarii regionale, Dmitri Kozak.

Interfax, care il citeaza pe Oficialul rus a spus ca niciun investitor nu s-a retras inca din proiectele de constructie pentru Jocurile Olimpice de Iarna, ce vor fi gazduite in statiunea Soci de la Marea Neagra.
"Daca apar intarzieri, va trebui sa cautam alti investitori care sa foloseasca fondurile bugetare. Nu vom avea de ales", a spus Kozak.

Soci, amplasament cunoscut mai ales ca spatiu pentru vacantele de vara, are putina traditie in ceea ce priveste sporturile de iarna si aproape 80% dintre spatiile de desfasurare a jocurilor trebuie construite de la zero.
Rusia a fost de acord sa cheltuiasca 12 miliarde dolari pentru pregatirea localitatii Soci pentru jocuri, din care 7 miliarde dolari provin din finantare publica, iar restul din surse private.

Dezvoltatorii imobiliari si firmele de constructii sunt printre companiile cele mai indatorate din economie si au fost printre cele mai afectate de criza creditelor, care le innabusa capacitatea de a finanta proiecte mari.
Bursele locale, unde se tranzactioneaza titlurile multora dintre companii, au fost afectate de una dintre cele mai grave crize din intreaga lor existenta, dupa ce indicii pietelor rusesti de capital au cazut cu aproape 60% comparativ cu nivelurile record din luna mai.

Ministrul de finante Aleksei Kudrin a spus ca razboiul Rusiei cu Georgia din august, la distanta de doar cativa kilometri de Soci, a costat economia 7 miliarde dolari, dupa ce investitorii s-au retras din cauza riscurilor politice.
In septembrie, cand Rusia a inceput sa resimta intreaga forta a crizei, premierul Vladimir Putin a declarat la o reuniune guvernamentala ca nu va fi tolerata nicio intarziere in pregatirea pentru Jocurile Olimpice.

La inceputul anului, presedintele consiliului de coordonare a Comitetului Olimpic International, Jean-Claude Killy, a spus ca pregatirile pentru Jocurile Olimpice de la Soci vor fi una dintre cele mai mari provocari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.