Fostul international de tineret, George Florescu, singurul roman care evolueaza in campionatul danez, la FC Midtjylland, spune ca fotbalul din aceasta tara este cu putin mai slab decat cel romanesc, insa foarte corect, iar arbitrii au credibilitate "suta la suta", relateaza NewsIn.

Florescu a fost achizitionat de FC Midtjylland in urma cu noua luni de la formatia rusa Torpedo Moscova in schimbul a un milion de euro si a devenit primul jucator roman din campionatul danez dupa ce a semnat un contract valabil pana in vara anului 2011, cu un salariu anual de aproximativ 200.000 de euro. Chiar daca initial a privit cu retinere aceasta mutare, Florescu spune acum ca a facut cea mai buna alegere posibila.

"Mi-a fost foarte greu in momentul in care am retrogradat in liga a doua rusa cu Torpedo Moscova si am jucat un an in B. Apoi, am dorit sa plec, dar nu am avut oferte prea bune. Erau interesate de mine echipe din Grecia si Turcia, dar m-am gandit ca un transfer la vicecampioana Danemarcei ar fi un nou inceput pentru mine si un pas spre un campionat puternic. Sunt convins ca am facut cea mai buna alegere. Am intalnit aici un profesionalism din toate punctele de vedere, pe care nu l-am mai vazut",
a declarat George Florescu agentiei NewsIn.

Ajuns intr-un fotbal despre care nu stia nimic inainte de a semna cu Midtjylland, mijlocasul a reusit sa se adapteze in Danemarca mai repede decat se astepta. "M-am acomodat aici, chiar neasteptat de bine. Si fotbalul este unul de calitate, desi nu prea stiam nimic despre el inainte sa vin. Oricum, pentru a ma intelege cat mai bine cu ceilalti colegi, de doua ori pe saptamana merg la meditatii pentru limba daneza. Acum chiar am inceput sa ma descurc", povesteste Florescu.

Fotbalistul sustine ca multi dintre coechipierii sai stiau foarte bine echipa Romaniei de la Campionatul Mondial din 1994, iar el a ajuns sa fie strigat cu numele acestora. "Fiindca numele meu se termina cu 'escu', acum am ajuns sa fiu strigat de fani si de colegi Popescu, Petrescu, Iordanescu sau Dumitrescu. Sunt foarte cunoscuti in Danemarca jucatorii din generatia veche. Cand am ajuns in Danemarca, toata lumea m-a intrebat de Hagi", spune mijlocasul.

Jucatorul a avut o surpriza de proportii atunci cand lumea il oprea pe strada pentru a-l chestiona in legatura cu modul de viata din Romania. "Am ramas socat, cand am ajuns la echipa danezii m-au intrebat daca e adevarat ca in Romania oamenii mor de foame! Sunt foarte curiosi sa afle detalii despre tara noastra fiindca e necunoscuta pentru ei. De asemenea, ma mai intreaba despre nivelul economiei, despre modul de viata, dar si despre Ceausescu sau Dracula", rememoreaza Florescu.

Echipa la care evolueaza provine dintr-un oras relativ mic fata de cele unde a locuit in trecut, Cluj, Chisinau si Moscova, dar spune ca in acest fel se poate gandi mai mult la fotbal, deoarece tentatiile extrasportive lipsesc aproape cu desavarsire. "Herning e un oras mic si ma cam plictisesc, insa imi umplu timpul vorbind cu familia si cu prietenii din Romania pe internet. De cate ori mai am ocazia si sunt liber, merg la plimbare in alte orase din Danemarca si chiar din Germania, fiindca e aproape. Uneori, mai ies cu coechipierii prin cafenele si restaurante. E o zona frumoasa si foarte linistita. Viata de pe aici imi permite sa ma gandesc mai mult la fotbal, nu prea sunt tentatii extrasportive", continua fostul junior al Universitatii Cluj.

Cu Florescu pe teren, FC Midtjylland a obtinut cel mai important succes din istoria sa, pe 15 august, victorie pe terenul lui Manchester City, scor 1-0, in turul II preliminar al Cupei UEFA. Danezii au fost totusi eliminati din competitie, dupa ce, in retur, englezii au castigat cu acelasi scor, gratie unui autogol in minutul 90, si au reusit mai apoi sa se califice dupa lovituri de departajare. "Victoria cu City a fost cel mai mare succes din istoria clubului. In retur am avut un ghinion fantastic, am primit un autogol in minutul 90, iar apoi stiti cum e la penalty-uri, e o loterie. Am pierdut cu 4-2", isi aminteste fotbalistul roman, care a si reusit sa inscrie un gol in preliminariile Cupei UEFA, in victoria cu Bangor City, scor 6-1, din turul I.

George Florescu a facut referire si la diferentele dintre fotbalul danez si cel romanesc: "Fanii din Danemarca sunt mult mai civilizati decat cei din Romania, desi la un meci pe teren propriu avem cate 10.000 de spectatori. Fotbalul e la fel de mediatizat ca in Romania, doar ca aici este mediatizata mai mult partea sportiva. In acest moment, campionatul danez este sub cel din Romania, dar diferenta este foarte mica. Oricum, sunt sigur ca echipele de top de aici s-ar putea bate de la egal la egal cu cele din Liga I".

Fostul international de tineret mai spune ca oficialii cluburilor sunt implicati foarte rar in scandaluri de presa, iar arbitrii au credit total din partea acestora: "Oamenii de fotbal din Danemarca nu se implica in scandaluri si nu se cearta ca la usa cortului, ca in Romania. Arbitrii au credibilitate 100% si, chiar daca gresesc, nimeni nu isi permite sa se gandeasca la alte lucruri. Cred ca aici coruptia tinde spre zero".

Mijlocasul exclude momentan un eventual transfer la o echipa din fotbalul romanesc, afirmand ca si-ar dori sa isi incheie cariera la Universitatea Cluj, club la care s-a format. "Deocamdata, nu se pune problema sa revin in fotbalul romanesc. Poate mai tarziu, la finalul carierei. Imi este foarte bine in Danemarca. Mi-ar placea sa imi inchei cariera acolo unde mi-am inceput-o, adica la Universitatea Cluj, asta numai in cazul in care va fi un club cu pretentii. Mi-ar fi foarte greu sa renunt la fotbal chiar in liga secunda", a conchis fotbalistul, care a primit deja primele oferte de la mai multe echipe din Europa.

Nascut pe 21 mai 1984 la Cluj-Napoca, George Florescu (1,79 m, 79 kg) evolueaza pe postul de mijlocas central si s-a format la Centrul de Copii si Juniori al Universitatii Cluj, grupare pentru care a jucat pana in 2004. Atunci, fotbalistul a fost transferat la "pachet" cu Razvan Cocis la Serif Tiraspol, formatie cu care a reusit sa castige doua titluri de campion al Republicii Moldova. In anul 2006, Florescu s-a transferat in Rusia, la Torpedo Moscova, pentru un milion de dolari, insa dupa numai un an petrecut acolo, echipa a retrogradat in liga secunda. In iarna trecuta, acesta a fost achizitionat de FC Midtjylland in schimbul a un milion de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.