Mai mult de 6 milioane de euro din fonduri UE, destinate initial dezvoltarii regiunii Calabria din sudul Italiei, una dintre cele mai sarace ale Europei comunitare, vor fi cheltuiti pentru sponsorizarea echipei nationale de fotbal a Italiei, scrie NewsIn

Guvernul regional al Calabriei a decis sa realoce fondurile pentru dezvoltare economica, destinate initial construirii unor porturi, catre brandingul promotional din cadrul actualei campanii pentru Cupa Mondiala de fotbal.
Agazio Loiero, presedintele guvernului regional calabrez, a argumentat ca sponsorizarea nationalei este o oportunitate de a promova Calabria si, totodata, de a imbunatati imaginea regiunii.

El a mai explicat ca din cele 6,4 milioane alocate de UE, numai 1,4 milioane de euro vor merge direct la nationala de fotbal, alti bani fiind cheltuiti pe promovarea sponsorizarii Campionatului Mondial.

Site-ul internet al regiunii Calabria afirma ca "promovarea regiunii se face prin publicitate in media cu ocazia meciurilor echipei nationale de fotbal". Site-ul mai spune ca bugetul total al acestei campanii de promovare "pentru o noua imagine a Calabriei" este de circa 6 milioane de euro, folositi "in mod obiectiv si transparent", precizeaza AFP.
Beniamino Donnici, un europarlamentar italian liberal si fost ministru al turismului in guvernul local calabrez, a cerut Comisiei Europene sa investigheze de ce finantarea destinata ajutarii celor saraci a fost deturnata catre una dintre cele mai bogate si mai de succes federatii de fotbal din lume.

"Este o nebunie demna de inscris in Cartea Recordurilor", a spus el. "De ce se cheltuie banii publici pe campioana mondiala la fotbal si nu pe Calabria?", se intreaba europarlamentarul italian.

Donnici, care a prezentat documente ale administratiei calabreze pentru a-si sustine spusele, a dezvaluit ca din suma transferata circa 500.000 de euro sunt destinati unei organizatii caritabile infiintate de fotbalistul Gennaro "Rino" Gattuso.

Membru al echipei care a invins la Cupa Mondiala de fotbal din 2006, Gattuso este calabrez si joaca pentru AC Milan, unul dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din lume, al carui proprietar este Silvio Berlusconi, premierul Italiei.
Banii vor fi donati catre Forza Ragazzi Onlus, o fundatie care are ca scop asigurarea unui camin si a facilitatilor sportive pentru tineri calabrezi.

Bill Newton-Dunn, europarlamentar britanic care a condus investigatiile Comisiei de control bugetar din Parlamentul European legate de finantarea UE pentru Calabria, a declarat ca afacerea arata ca "lucrurile nu merg bine".
"Comisia Europeana trebuie sa joace un rol mai direct in auditare si control. Donnici este un om curajos, dar sper ca isi apara spatele. Noi l-am sprijinit", a spus Newton-Dunn.

Calabria este patria N'drangheta, una dintre cele mai puternice si mai violente organizatii mafiote, acuzata ca acapareaza toate finantarile regionale de la UE. Calabria a fost implicata anul trecut intr-o controversa legata de cheltuirea a 4,8 milioane din fonduri UE pentru o campanie de publicitate care sa demonteze stereotipurile asociate regiunii. Unul dintre posterele campaniei reprezenta adolescenti chipesi si sloganul: "O lume criminala? Da, noi suntem calabrezi".

Calabria ar putea pierde din ajutoarele financiare ale UE destinate dezvoltarii. Comisia Europeana a declarat miercuri ca verifica utilizarea de catre regiunea Calabria a fondurilor europene pentru sponsorizarea echipei de fotbal a Italiei si ca va cere rambursarea banilor, daca nu au fost respectate regulile in materie de ajutor regional. "Nu suntem inca in acest stadiu", a spus un purtator de cuvant citat de AFP. Comisia a cerut "lamuriri" autoritatilor regiunii Calabria care vor trebui furnizate pana la 29 septembrie.

Potrivit The Daily Telegraph, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a subliniat ca decizia Calabriei ar putea sa se incadreze in regulile UE privind promovarea turismului, dar a insistat asupra faptului ca toate deciziile de finantare sunt auditate si ca banii cheltuiti gresit vor trebui returnati. "Avem un arbitru care oricand poate sa fluiere si sa ridice cartonasul rosu sau care ar putea felicita Calabria pentru jocul facut", a spus acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.