Echipa de tineret a ratat inca o calificare la un turneu final, confirmand starea grava a fotbalului romanesc la nivelul echipelor nationale

Desi pareau ca si calificati, elevii lui Sandoi au remizat sambata pe terenul Bosniei (1-1) si dupa infrangerea de marti au parasit cursa. Esecul confirma traditia nefasta a echipelor de tineret, care nu conteaza la nivel inalt in Europa.
Formata in mare parte din jucatori care activeaza in Liga I, echipa de tineret reflecta valoarea unui fotbal romanesc invadat de straini si in care grija pentru cresterea juniorilor este aproape inexistenta.
Lipsa unei instruiri adecvate

Selectionerul „tineretului", Emil Sandoi, a tras atentia asupra situatiei grave a fotbalului romanesc la nivel de tineret: „Nu imi pot reprosa nimic in legatura cu jucatorii adusi la lot, pentru ca aria de selectie este foarte mica".
Singurii jucatori care au avut prestatii acceptabile marti au fost portarul Ciprian Tatarusanu, fundasul Sepsi si atacantul Bogdan Stancu. Fostul selectioner al Romaniei, Mircea Radulescu, a analizat pentru „Adevarul" situatia tinerilor fotbalisti romani.

„Numarul de jucatori valorosi este intr-adevar mic. Uitati-va la Tara Galilor, care a facut spectacol cu noi, desi au lasat vreo sapte jucatori la echipa mare. In plus, tinerii nostri au lacune in pregatire. Putem spune ca ei au prezent, dar n-au trecut. In tarile occidentale, un fotbalist de 19 ani este trecut printr-un­ proces numit «elevare».
La noi, acest proces lipseste. Jucatorii au talent, dar le lipseste instructia. Nu au o cultura care sa-i intareasca emotional inaintea jocurilor cu miza", a declarat Radulescu, in prezent director al Scolii Federale de Antrenori a FRF.

„Doar FIFA ne mai salveaza"

In ultimii ani, cluburile din Liga I au mizat puternic pe fotbalistii straini. Astfel, cele sapte participante romanesti in Cupele Europene, CFR Cluj, Steaua, Dinamo, Rapid, FC Timisoara, Unirea Urziceni si FC Vaslui, au impreuna 91 de jucatori straini, adica 47 la suta din totalul jucatorilor din lot.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.