In vreme ce Nationala Romaniei n-are unde juca si se duce de rapa, Clubul Rapid beneficiaza de favoritisme de la stat de zeci de milioane de dolari * Printr-o hotarare de guvern emisa la 21 aprilie, Clubul Sportiv Rapid a devenit administratorul unui teren de 36.721 metri patrati si va primi bani de la buget pentru intretinerea si modernizarea stadionului * Chiar daca vicepremierul Copos sustine ca el e patron la FC Rapid si plateste chirie la CS Rapid, de fapt el e principalul beneficiar al unei astfel de tranzactii si a unor eventuale investitii din banii contribuabilului * Si asta in conditiile in care cluburile de fotbal sunt confruntate cu grave probleme financiare in raport cu statul * Presedintele CS Rapid, Mihai Zaharia, si-a dat singur cu stangu-n dreptul si a recunoscut ca ministrul n-are bani sa intretina baza * Astfel, mai tarziu sau mai devreme, aceasta va ajunge la mana lui Copos * "Nu cred ca suntem favorizati. Uitati-va la FC Dinamo care, mi se pare, a preluat tot parcul. Peste tot in lume investitiile in infrastructura le face statul", a declarat vicepremierul Guvernului Tariceanu * Daca Ministerul Transporturilor (MT) a vrut sa scape printr-o astfel de tranzactie de cheltuielile suplimentare, intrebarea care se pune este de ce in cazul altor cluburi care isi desfasoara activitatea pe stadioane care apartin CFR sau MT nu s-a luat o decizie similara

Statul roman s-a dovedit timp de 15 ani incapabil sa construiasca un stadion, o baza sportiva moderna, la standarde occidentale pe care sa poata evolua echipa nationala de fotbal a Romaniei. De cinci ani, reprezentativa Romaniei nu a mai participat la un campionat european sau mondial si nici nu are un stadion pe care sa poata juca. In conditiile in care mocirla caracterizeaza majoritatea terenurilor si stadioanelor de fotbal din Romania, in clubul Rapid si stadionul Giulesti sunt pompati bani de la buget. Cu nemiluita.

Noi acuze

In luna iunie a anului trecut, prin Hotararea Guvernului nr. 997, stadionul Giulesti a trecut, fara plata, din proprietatea privata a statului si administrarea Clubului Companiei Nationale de Cai Ferate "CFR" SA in administrarea Clubului Sportiv "Rapid". O hotarare care a nascut numeroase discutii intre oamenii de fotbal din Romania. Concret, acestia sustineau ca decizia, desi oficial priveste Clubul Sportiv Rapid, ea i se adreseaza lui Copos. Astfel, acesta urma sa primeasca sume consistente de la buget si sa beneficieze de un stadion modernizat cu banii publici.

Iata ca la nici un an de la emiterea acestui act, Copos este supus unor noi serii de acuze. Si asta in urma unei noi hotarari a Guvenului, emisa in data de 21 aprilie. Astfel, Executivul a modificat suprafata trecuta, in anul 2004, in administrarea CS Rapid, de la 33.949 metri patrati la 36.721 metri patrati. "Exista doar o hotarare de trecere a stadionului in administrarea Clubului Sportiv Rapid si nu FC Rapid. Ultima hotarare este data pentru a fi trecuta in acte si o mica portiune in plus, de doua mii si ceva de metri care a aparut la cadastru. Dar nu e nici o legatura cu FC Rapid, nici o legatura cu George Copos. Administrator este CS Rapid", a declarat Mihai Zaharia, presedintele CS Rapid.

El a explicat astfel provenienta spatiului de 2700 de metri patrati trecut in patrimoniu prin HG din 26 aprilie: "In anul 1978 erau doua linii CFR in apropierea bazei care au fost dezafectate si care au revenit complexului. Acum, la noul cadastru au fost trecute in patrimoniu pentru ca totul sa fie in regula. Pe acel spatiu nu este nimic".

Mai aproape de Copos

In schimb, Gigi Becali, patronul Stelei si presedintele Partidului Noua Generatie, ataca dur actul emis de Executiv. El considera ca, in acest mod, s-a facut un prim pas pentru ca stadionul sa-i fie dat la un moment dat lui Copos. "S-a dat aceasta hotarare pentru ca stadionul sa incapa pe mana lui Copos. A fost el capabil sa faca ceva. N-a pus in viata lui o caramida, n-a construit nimic. Doar a luat bani, asa cum a luat de la minister pentru Rapid. Mie de ce nu-mi dau stadionul. Statul nu vrea sa dea stadionul Steaua pentru ca este vorba de Gigi Becali, iar lui Copos pentru ca este vicepremier i se dau bani pe tava pentru club. Eu investesc 13 mii de dolari pe luna in stadionul Steaua. Copos cati bani a investit? Nici un leu. I se da totul pe tava pentru ca este vicepremier", a declarat Gigi Becali.

Apar astfel mai multe intrebari. Spre exemplu, nu se explica de ce in cazul altor cluburi care isi desfasoara activitatea pe stadioane care apartin CFR sau Ministerului Transporturilor (MT) nu s-a luat o decizie similara. Oficial, Ministerul Transporturilor ne-a informat ca s-a luat aceasta decizie deoarece "situatia precara din punct de vedere financiar a obligat CFR sa elimine cheltuielile anexe" si sa dea in administrare stadionul Rapid, Clubului Sportiv. Tot in mod oficial, MT ne-a mai dat un raspuns care il elimina pe primul. Si anume ca in limita bugetului aprobat, MT poate sa investeasca bani in stadionul Rapid. Cel putin ciudat acest lucru. Ministerul Transporturilor renunta la stadion pentru ca nu mai are bani, dar recunoaste ca exista posibilitatea sa investeasca in continuare bani.

Dar ce se va intampla in cazul in care, intr-adevar, CS Rapid nu va mai avea bani sa intretina baza, iar MT nu va aloca sume de la buget. In aceste conditii, singurul care ar putea salva clubul de sub Podul Grant, va fi vicepremierul George Copos. Intr-o asemenea situatie, statul va fi nevoit sa-i dea in administrare baza. Aceasta varianta este sustinuta de mai multi oameni de fotbal. Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, a facut o declaratie scurta si la obiect: "Au nenorocit Clubul Sportiv. Pai de unde au aia bani sa intretina baza?".

In schimb, presedintele Clubului Sportiv (CS) Rapid, Mihai Zaharia, ne-a declarat ca situatia e sub control. "Nu exista nici un motiv ascuns. Ministerul Transporturilor nu mai putea suporta costurile si astfel s-a luat aceasta hotarare. Pot sa va spun cu certitudine ca noi avem resurse financiare suficiente pentru a administra, a face investitii la stadion. Dar deocamdata nu se pune aceasta problema. Stadionul arata excelent iar in acest an nu se vor face investitii", a spus Zaharia.

La un moment dat, in timpul discutiei, presedintele Clubului Sportiv Rapid a scapat insa "porumbelul". Intrebat fiind daca, la un moment dat, CS Rapid nu va mai avea resurse financiare pentru a investi in clubul de fotbal, Zaharia a spus: "Nici vorba de asa ceva. Avem bani si oricum o sa mai investeasca si Ministerul Transporturilor". Declaratia lui Zaharia venea la cateva minute dupa ce ne spusese ca CFR a dat stadionul in administrare Clubului Sportiv Rapid pentru ca nu mai putea sa-l intretina. In momentul in care si-a dat seama ca cele doua declaratii se bat cap in cap, cea potrivit careia CFR nu a mai avut bani pentru stadion cu cea potrivit careia va investi in continuare, Zaharia a spus: "De fapt nu o sa mai investeasca ministerul. O sa incercam sa atragem investitii de la Navrom, Tarom. Si daca ramanem fara bani, o sa impunem FC Rapid sa ne dea mai multi bani", a spus acesta.

Cat e chiria?

Pe langa acest aspect, mai exista si o alta problema. Cea a raporturilor existente intre FC Rapid si CS Rapid si a chiriei care se plateste.

Presedintele Clubului Sportiv Rapid, Mihai Zaharia, a precizat ca FC Rapid plateste o suma de bani ca orice chirias pentru folosirea stadionului Giulesti. "Am incheiat un contract cu FC Rapid prin care primim o chirie lunara pentru stadion", a declarat Zaharia. In momentul in care l-am intrebat care este valoarea chiriei percepute FC Rapid, Zaharia s-a eschivat: "Nu are nici un rost. E o problema care ne priveste pe noi si FC Rapid. Cert este ca platesc".

Acelasi lucru ni l-au spus si George Copos, Gheorghe Dinu si Constantin Zotta. Astfel, patronul din umbra al FC Rapid, George Copos, sustine ca nu stie prea multe despre aceasta hotarare a Guvernului, cu toate ca face parte din Executiv, insa crede ca nu este nimic in neregula. "Voi scrieti lucruri care nu sunt reale. Nu stiu foarte bine ceea ce este in aceasta hotarare. Ceea ce stiu eu este ca stadionul a apartinut CFR Infrastructura, o parte, si cealalta parte Ministerului Transporturilor. Apoi, parca CFR a concesionat si partea sa ministerului. Din cate cunosc eu, hotararea stipuleaza faptul ca administratorul este Clubul Sportiv Rapid, ceea ce, va spun ca sa intelegeti, nu este Fotbal Club Rapid", ne-a declarat Copos. Vicepremierul a adaugat ca plateste o chirie substantiala Clubului Sportiv, dar nu a putut sau, cel mai probabil, nu a vrut sa ne spuna la cat se ridica aceasta suma. "Platim o chirie importanta Clubului Sportiv Rapid, dar nu stiu care este", a precizat George Copos.

La randul sau, presedintele clubului de fotbal Rapid Bucuresti, Gheorghe Dinu, cunoscut mai bine sub numele de Dinu Vama, ne-a sugerat ca cel mai bine este sa vorbim cu cei de la clubul sportiv pentru ca el nu are nici o legatura cu hotararea Executivului. "Domne' ce treaba am eu cu Clubul Sportiv Rapid. Eu sunt presedintele clubului de fotbal Rapid. Mai bine vorbiti cu cei de la clubul sportiv", a precizat Dinu Vama. Si acesta a spus ca nu stie care e chiria. "Nu stiu care este chiria. L-ati intrebat pe domnul Copos, foarte bine, iar dumnealui nu vrea sa va spuna", ne-a explicat Vama.

Gazonul, lait-motiv

In ceea ce priveste investitiile, ministrul de stat a adus din nou in discutie problema gazonului: "Am facut o investitie foarte mare in stadion. Am facut gazonul din banii nostri si ne-a costat peste 200.000 de dolari. Si in plus de asta platesc si banii pentru chirie". Nimic insa despre investitiile realizate la tribune sau alte anexe ce tin de terenul de fotbal. Investitii realizate de Ministerul Transporturilor.

George Copos a mai precizat ca nu i se pare ca in felul acesta Rapid este avantajat. "Nu cred ca suntem favorizati. Uitati-va la FC Dinamo, care mi se pare, a preluat tot parcul (n.r. - parcul sportiv Dinamo). Peste tot in lume investitiile in infrastructura le face statul. Sanatatea natiunii trebuie sa primeze, sportul trebuie sa fie o prioritate", a conchis patronul echipei din Giulesti.

Cam despre aceleasi lucruri ne-a vorbit si presedintele Rapidului, Dinu Vama: "Noi platim o chirie Clubului Sportiv Rapid. Am facut si investitii. Am pus cel mai bun gazon din tara. Intretinerea stadionului o realizeaza insa Clubul Sportiv Rapid". De asemenea, acesta a tinut sa-si spuna punctul sau de vedere si in legatura cu ziarul ZIUA: "Am vazut ca ati publicat acum doua saptamani o ancheta cu ce facem noi aici la Rapid. Toate numai niste prostii. Extraordinar". Dupa care a inchis nervos telefonul.

Cristi Borcea: "Copos nu stie"

Situatia de la FC Rapid este insa unica, ea nefiind intalnita si la alte echipe. Astfel, directorul executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a declarat ca cel care realizeaza modernizarile este clubul de fotbal. "Este pacat ca domnul Copos spune ca FC Dinamo a preluat tot parcul. Este pacat pentru ca domnul Copos este vicepremier si ar trebui sa cunoasca asemenea lucruri. Noi (n.r. - clubul de fotbal) nu avem nici o treaba cu investitiile si modernizarile facute de Clubul Sportiv Dinamo. Noi pentru ce folosim platim, si in plus achitam si o cota din incasarile realizate la fiecare meci disputat in Stefan cel Mare. Noi suportam toate cheltuielile in ceea ce priveste terenul de fotbal pe care jucam. Mai mult, suportam cheltuielile si pentru fostul teren Victoria acolo unde joaca echipa de tineret Dinamo, dar si echipa de rugby", ne-a declarat Cristi Borcea.

Reporterii ZIUA au stat de vorba si cu reprezentanti ai Clubului Sportiv Dinamo. Acestia sustin ca la Dinamo situatia este clara si ca ceea ce se intampla acum la Rapid a avut loc deja la clubul din Stefan cel Mare, cu unele diferente. "Noi am facut acest lucru in anul 2000. Baza sportiva este administrata de Ministerul de Interne, care a dat-o in administrare Clubului Sportiv Dinamo. Noi am incheiat un contract de asociere cu FC Dinamo. Astfel, cei de la fotbal platesc toate cheltuielile pe care le realizeaza si ne dau si o cota parte din incasarile relizate la meciurile disputate acasa", ne-a declarat presedintele CS Dinamo, Marcel Popescu. Acesta a mai precizat ca modernizarile sau reparatiile la terenul de fotbal, tribune si alte anexe ce tin de clubul de fotbal sunt facute de cei de la FC Dinamo. In ceea ce priveste investitiile realizate la stadion, Marcel Popescu spune ca acestea sunt facute de catre Clubul Sportiv, insa FC Dinamo poate sa participe cu o cota parte.

Fara contract

Stadionul a fost trecut deci in administrarea CS Rapid, caruia FC Rapid ii plateste in acest moment chirie. O situatie total diferita fata de cea din trecut, cand reprezentantii FC Rapid sustineau ca platesc chiria catre administratorul stadionului, CFR SA, unitate aflata sub controlul MT. Numai ca ministerul sustine ca nu a existat nici un contract de acest gen.

La una din intrebarile adresate de ZIUA Ministerului Transporturilor, in care intrebam care era chiria lunara pe care FC Rapid o platea, raspunsul a fost unul uluitor: "MTCT nu avea contract de inchiriere cu UFC Rapid". Atunci pe ce baza a folosit Rapid terenul de fotbal? Vicepremierul Copos declara in nenumarate randuri ca plateste pentru ceea ce foloseste. Azi, MT il contrazice pe Copos, spunand ca UFC Rapid nu a avut contract de inchiriere. Cine minte? Cristian Costache, directorul de imagine al Rapid, a incercat sa o scalde, declarand ca UFC Rapid nu mai exista din 2001 si ca din acel moment exista un contract.

Acceptand aceasta explicatie, potrivit Ministerului Transporturilor, pana in 2001 Rapid si George Copos, care era patronul echipei, s-au folosit pe gratis de baza MT, in conditiile in care bugetul acestui era si atunci si este si acum la pamant. Constantin Zotta, secretarul general al echipei de Fotbal Rapid a avut o explicatie si o exprimare inedita. "Sunt vai mama lor cei de la Ministerul Transporturilor. Noi avem contract. Am avut cu Ministerul Transporturilor, iar acum avem cu Clubul Sportiv Rapid. Stadionul a fost trecut in administrarea clubului sportiv iar noi am incheiat contract cu acestia", ne-a declarat Zotta.

Despre inexistenta vreunui contract am incercat sa stam de vorba si cu George Copos. I-am trimis pe fax si pe e-mail raspunsurile ministerului, solicitandu-i sa le comenteze. Nu am primit nici un raspuns. Secretara ne-a precizat ca este "la un protocol".

Cert este faptul ca de fiecare data cand am stat de vorba cu oficialii Rapidului, acestia s-au eschivat sa raspunda clar. Am fost pasati de la unul la altul si am fost acuzati de rea-credinta, ca avem ceva cu clubul Rapid si cu George Copos. Total fals. ZIUA nu a facut altceva decat sa ceara niste explicatii la anumite aspecte care tin de activitatea unor institutii ale statului si care beneficiaza de bani publici. Un lucru care, dupa cum se vede, i-a enervat la culme pe cei de la Rapid.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.