Sport 30 August 2008 16:44
Echipele romanesti vor intalni in primul tur al Cupei UEFA formatii cu traditie, unul dintre cei mai de temut adversari fiind echipa VfL Wolfsburg, care va intalni pe Rapid. FC Timisoara va juca impotriva lui Partizan Belgrad iar Unirea va evolua cu Hamburg

Partizan Belgrad, echipa care va intalni pe FC Timisoara

Clubul Partizan Belgrad s-a infiintat la 4 octombrie 1945 si are in palmares 20 de titluri de campioana a Iugoslaviei si Serbiei, dar si zece Cupe. Doi dintre fostii jucatori ai echipei au stabilit doua recorduri: Momcilo Vukotic a evoluat in 791 de partide, in timp ce Stjepan Bobek a inscris 425 de goluri.

Formatia din Serbia, cea mai populara din tara, potrivit sondajelor, a fost exclusa sezonul trecut din Cupa UEFA din cauza unor incidente violente provocate de suporterteri la meciul cu NK Zrinjski.

Echipa, care are culorile alb si negru, isi disputa partidele pe o arena care are capacitatea de 32.710 locuri. Antrenorul campioanei Serbiei este Slavisa Jokanovic. Printre jucatorii importanti se numara Djordjevic Nenad, Juca, Almani Moreira, Lamine Diarra.

FC Timisoara va intalni formatia sarba Partizan Belgrad in turul I al Cupei UEFA, conform tragerii la sorti care a avut loc, vineri, la Monaco. Partida tur se va disputa pe 18 septembrie, la Timisoara, in timp ce jocul retur va avea loc la 2 octombrie, la Belgrad. Galeria celor de la Partizan Belgrad este cunoscuta sub numele de "Grobarii", in traducere Groparii, iar numele lor vine de la faptul ca stadionul sarbilor este construit langa un cimitir.

VfL Wolfsburg, echipa care va intalni pe Rapid Bucuresti

Gruparea germana a luat fiinta in 1945, iar culorile traditionale, alb si verde, au fost adoptate in urma deciziei unei persoane care avea la dispozitie mai multi pantaloni verzi, in timp ce tricourile au fost confectionate din cearsafuri donate de fani. La echipa a mai evoluat si fostul fotbalist roman Dorinel Munteanu, iar in prezent Vlad Munteanu este legitimat la echipa din Bundesliga, iar Sergiu Radu a fost imprumutat la FC Koln.

Sezonul trecut au terminat pe locul 5, iar antrenorul echipei este fostul tehnician al lui Bayern, Felix Magath. Stadionul Volkswagen Arena are o capacitate de 30.000 de locuri.
Printre jucatorii cei mai importanti se numara portarul Diego Benaglio, Josue, Misimovic, Andrea Barzagli sau Jacek Krzynowek.

Rapid Bucuresti va intalni formatia germana VfL Wolfsburg in turul I al Cupei UEFA, conform tragerii la sorti care a avut loc, vineri, la Monaco. Partida tur se va disputa la 18 septembrie, in Germania, iar returul va avea loc la 2 octombrie, la Bucuresti.

NEC Nijmegen, echipa care va intalni pe Dinamo Bucuresti

Formatia olandeza NEC Nijmegen s-a format la 15 noiembrie 1900, dar a avut nevoie de zeci de ani pentru a putea evolua in cupele europene, iar sezonul trecut a terminat pe locul 6 in Eredivisie. Echipa este antrenata de Mario Been si evolueaza pe un stadion cu o capacitate de aproximativ 12.000 de locuri, urmand sa fie marit peste cativa ani.

Printre jucatorii importanti ai gruparii care are culorile verde-rosu-negru se afla Patrick Pothuizen, Jhon van Beukering, Daniel Fernandez.

Dinamo Bucuresti va intalni formatia olandeza NEC Nijmegen in turul I al Cupei UEFA, conform tragerii la sorti care a avut loc, vineri, la Monaco. Partida tur se va disputa pe 18 septembrie, in Olanda, in timp ce jocul retur va avea loc la 2 octombrie, la Bucuresti.

Slavia Praga, echipa care va intalni pe FC Vaslui

Formatia din Praga s-a infiintat in 1896, iar sezonul trecut au castigat titlul de campioana in Cehia. Are in palmares 14 titluri, iar sezonul trecut s-au calificat pentru prima data in grupele Ligii Campionilor, unde a intalnit pe Steaua, pe care au invins-o cu 2-1 pe teren propriu si a remizat, scor 1-1, in deplasare.
Noul stadion al echipei, Eden, are o capacitate de 21.000 de locuri si a fost inaugurat in acest an. Gruparea pragheza are culorile alb-rosu si este pregatita de Karel Jarolim.

Printre cei mai importanti jucatori se numara Martin Vaniak, Mickael Tavares, Erich Brabec, Vladimir Smicer, Marek Suchy, Tijani Belaid. Slavia Praga a ratat calificarea in grupele Ligii Campionilor fiind eliminata de Fiorentina, iar Mutu a marcat un gol in partida tur.

FC Vaslui va intalni formatia Slavia Praga in turul I al Cupei UEFA, conform tragerii la sorti care a avut loc, vineri, la Monaco. Partida tur se va disputa pe 18 septembrie, in Cehia, in timp ce jocul retur va avea loc la 2 octombrie, in Romania. FC Vaslui a obtinut calificarea in aceasta faza a competitiei dupa ce a trecut de Metalurgs Liepajas.

Hamburg, echipa care va intalni pe AFC Urziceni

Echipa din Hamburg este una dintre cele mai vechi ale fotbalului german, fiind fondata in 1887, iar de la Primul Razboi Mondial si pana in prezent a evoluat doar in prima liga. Rapid a intalnit echipa germana in sezonul 2005/2006 al Cupei UEFA, pe teren propriu a castigat cu 2-0, iar in deplasare a pierdut, scor1-3.
Cea mai importanta performanta a fost castigarea Ligii Campionilor in 1983, iar stadionul echipei va gazdui in 2010 finala Cupei UEFA.

Formatia, care evolueaza in special in culorile negru si albastru, isi disputa meciurile pe o arena de aproximativ 57.000 de locuri, Nordbank Arena. Antrenor este fostul tehnician al lui Tottenham, Martin Jol.
Printre jucatorii cei mai importanti se numara Marcell Jansen, Nigel de Jong, Paolo Guerrero, Ivica Olic, David Jarolim.

AFC Urziceni va intalni formatia germana Hamburg SV in turul I al Cupei UEFA, conform tragerii la sorti care a avut loc, vineri, la Monaco. Partida tur se va disputa pe 18 septembrie, in Germania, in timp ce jocul retur va avea loc la 2 octombrie, in Romania.

Echipele castigatoare din dublele manse se vor califica in grupele competitiei. Vor fi 8 grupe a cate 5 echipe, iar fiecare formatie va juca doua meciuri pe teren propriu si doua in deplasare. Castigatoarea grupei, dar si ocupantele urmatoarelor doua pozitii se vor califica mai departe, unde vor ajunge si cele 8 echipe care termina pe locul 3 in cele 8 grupe ale Ligii Campionilor.

Finala competitiei va avea loc la 20 mai 2009, pe stadionul Sukru Saracoglu, din Istanbul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.