La jumatatea anului trecut, Romania a invins cu scorul de 25-24 Italia, echipa ce evolueaza in Turneul celor Sase Natiuni. Acest lucru ne-a facut sa ne gandim ca Romania ar putea lua locul Italiei in grupul celor sase, in viitorul apropiat. "Stejarii" au dovedit in acel meci-test ca au valoare, dar reprezentativa "Cizmei" nu este tocmai o forta mondiala. Mai mult, italienii sunt rasplatiti dupa fiecare editie a Turneului celor Sase Natiuni cu trofeul "lingura de lemn", premiu, daca poate fi numit asa, acordat echipei clasate pe ultimul loc la finalul competitiei.

Presedintele FRR, George Straton, ne-a declarat ca Romania este inca departe de un asemenea turneu din cauze care nu sunt legate doar de forul de specialitate de la Bucuresti, ci si de intregul sistem sportiv din tara noastra. "Poate Romania sa organizeze un astfel de eveniment, fara un stadion modern? Apoi este nevoie de o echipa competitiva si, in ultima instanta, trebuie sa ne intrebam daca Romania este in stare sa faca o audienta tv mare", a precizat Straton.

Singura arena (Lia Manoliu) care s-ar fi conformat cerintelor forurilor mondiale se afla in momentul de fata in paragina, lucrarile fiind sistate din lipsa de fonduri. In al doilea rand, tara noastra va trebui sa beneficieze de aportul unei echipe competitive. Pentru a putea participa la Turneul celor Sase Natiuni, avem nevoie de victorii sau infrangeri la un scor cat mai strans si in fata unor echipe de calibru din rugbiul mondial. Un alt lucru important il constituie si promovarea unui astfel de eveniment. Este Romania capabila sa produca o audienta la fel de mare ca si Anglia, Scotia, Tara Galilor, Franta etc, in timpul unei asemenea competitii?

Potrivit lui George Straton, in momentul de fata, rugbiul romanesc este pe drumul cel bun, chiar daca mai e mult pana ce prima reprezentativa sa puna cu adevarat probleme si marilor forte din lume. Dupa rezultatul foarte bun realizat de reprezentativa Under 19 la Campionatul Mondial (locul 7), se asteapta ca in viitorul apropiat cel putin patru jucatori sa faca pasul catre echipa de seniori. "Daca in fiecare an, patru-cinci jucatori tineri reusesc sa ajunga in lotul de seniori ar fi extraordinar", a spus Straton.

Romania, sprijinita de IRB

In perioada 25-29 mai, echipa nationala a Romaniei va participa la turneul Super Cup, ce va avea loc in Japonia. Competitia este organizata si finantata de International Rugby Board (IRB). Astfel, federatia romana de specialitate va trebui sa plateasca doar primele componentilor lotului national. Aceste sume cu care vor fi premiati "stejarii" vor fi stabilite cu o saptamana inaintea debutului turneului. Competitia are ca scop sprijinirea de catre IRB a tarilor din a doua grupa valorica mondiala sa ajunga la un nivel cat mai apropiat de cel al reprezentativelor din prima grupa valorica. In Japonia, Romania va intalni in primul meci tara gazda, urmand a juca urmatoarea partida pentru locurile 1-2 sau 3-4 cu una din selectionatele Canadei sau Statelor Unite ale Americii.

Presedintele FRR, George Straton, ne-a declarat ca Romania se va prezenta la Super Cup cu cea mai buna echipa posibila. Din lot vor lipsi insa trei jucatori: Sorin Socol (capitanul nationalei), Ovidiu Tonita, ambii fiind accidentati, precum si Petru Balan care va juca in aceeasi perioada alaturi de echipa sa de club (Biarritz) in semifinalele Cupei Frantei contra formatiei Toulouse.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.