Trei barbati de nationalitate diferita - american, maghiar si roman - care au cancer de prostata au fost supusi, ieri, unei operatii in premiera la Cluj, printr-o metoda numita "criogenie", transmite corespondentul Mediafax.

Operatia a inceput in jurul orei 10.00 si a presupus o procedura complexa, dar foarte eficienta, pentru ca pacientii vor putea parasi spitalul azi. Astfel, medicii introduc in tumora ace prin care circula argon si heliu lichid. Aceste gaze permit formarea la varful acelor a unor mici bule de gheata, a caror temperatura va cobori la minus 195 de grade Celsius. Zona este apoi incalzita brusc, iar ciclurile repetate de incalzire-racire si temperaturile extreme vor distruge practic tumora.

Pacientii operati la Cluj de o echipa de chirurgi romani si germani au cancer de prostata in faza incipienta. Potrivit medicilor, aceste metode de tratament minim invazive se adreseaza doar celor care descopera la timp ca sufera de cancer de prostata.

"Dimensiunea, viteza de inghetare si dezghetare sunt controlate de un computer care actioneaza foarte precis. Se stie exact cat se distruge din tesutul tumoral. De multe ori mijloacele care distrug cancerul distrug si organele din jur. In acest caz leziunile organelor din jur sunt controlabile", a declarat Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.