"Oferind intrare libera, incercam sa-i apropiem pe oameni de muzica clasica, aratandu-le o modalitate de divertisment ce poate fi reusita", spunea, la sfarsitul saptamanii trecute, Franz Patay, reprezentantul Wiener Mozart Jahr 2006, la conferinta de presa dinaintea deschiderii MozartFest, un eveniment inclus in seria de manifestari internationale ce marcheaza 250 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Inaugurat vineri seara, la initiativa Primariei Capitalei prin Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti (ArCuB) si Wiener Mozart Jahr 2006, impreuna cu Primaria Viena, Mozart Fest a debutat cu dreptul in locatia amplasata in Piata "George Enescu" din centrul Capitalei.

5.000 de melomani in week-end

Astfel, incepand de vineri si pana duminica, circa 5.000 de melomani au participat la manifestarile culturale prilejuite de Mozart Fest, acceptand provocarea culturala in aer liber. Sambata si duminica, Piata "Enescu" a rasunat in acordurile muzicii lui Mozart, publicul putand urmari atat recitalurile oferite de The Harmonious Blacksmith, Ana Maria Ciornei sau Maria Pricope, cat si filmele "Spirits of Mozart" (Orchestra Simfonica Radio din Viena), "Cecilia Bartoli canta Mozart" (Filarmonica din Berlin) sau "Concert de Anul Nou de la Viena" (Filarmonica din Viena). Printre melomani s-au numarat Dragos Bucur si Dana Nalbaru, prezenti la manifestare si cu bar Frame, Silviu Biris, Marius Mihalache, Nae Caranfil, Marius Bodochi, Mircea Albulescu, Dorina Lazar sau Florin Piersic Jr.

Schnitzel vienez pe ritmuri clasice

Daca la inceput organizatorii aveau mici retineri cu privire la raspunsul pe care melomanii il vor da provocarii din Piata "Enescu", cele 300 de locuri amenajate pentru spectatori in fata scenei s-au dovedit a fi insuficiente. in plus, in week-end, cafenelele au fost arhipline, patiseria, inghetata, berea si cafeaua fiind la rang de cinste in micuta "oaza de cultura" amplasata in parcare. Pe langa provocarile muzicale, fie live, fie proiectate, publicul se poate emotiona in fata bunatatilor aflate la vanzare. Din meniu putem aminti, schnitzel vienez cu bere, frappeuri, placinte, bomboane Mozart, cafele si inghetate, ce pot fi "gustate" in locatii precum Cafeneaua Viena, Carturesti, Frame sau Salzburg Cafe, la preturi rezonabile.

Pana pe 16 iulie, ultima zi a festivalului, organizatorii asteapta circa 1.500 de melomani in fiecare seara, ceea ce inseamna ca numarul total al spectatorilor s-ar putea ridica la 10.500. Pentru acest lucru exista totusi si un dusman: vremea, lucru de care s-au temut organizatorii inca dinainte de inceperea evenimentului.

In aceasta seara, programul Mozart Fest continua de la ora 19.00 cu opera comica pentru copii intitulata "De la Papageno la Figaro". O ora mai tarziu este programat recitalul cvartetului Diva´s Strings (35 min). Seara se incheie de la ora 20.30 cu proiectia concertului "Rapirea din Serai" - Orchestra Operei din Zurich, dirijor Christoph Konig.

Maine seara, sunt programate alte trei evenimente: concertul sustinut de Anca Vasile (vioara) si Ioana Mandrescu (pian) si proiectia filmelor "Gala Mozart din Praga" (2006) si "Dans aniversar si alte dansuri", coregraf Jiri Kylian. Mozart Fest se incheie duminica seara.