Un loc de munca bine platit nu este obtinut pe criterii de competenta

Cea mai mare parte dintre salariatii companiilor din Romania nu cunosc modele de promovare, criterii clare, despre care sa detina informatii inca de la angajarea in organizatia respectiva.

Aceasta a fost una din concluziile unui studiu IMAS realizat la comanda Centrului Parteneriat pentru Egalitate. Acesta arata ca 40% dintre organizatiile incluse in studiu declara ca nu au sisteme de evaluare a performantei angajatilor.

Mai mult de atat, in mai mult de jumatate din organizatiile care declara ca au sisteme de evaluare a performantelor angajatilor, aceasta se face in cadrul unor discutii individuale. Studiul mai releva faptul ca doar 46,34% dintre manageri considera ca "rezultatele bune in munca" reprezinta unul din primii 3 factori care determina promovarea unui angajat din firma. Managerii considera, de asemenea, ca dorinta angajatilor de a se implica in rezolvarea problemelor de la locul de munca este al doilea factor care determina promovarea unui angajat (peste 45% dintre manageri, fata de doar 18% dintre angajati, au mentionat acest factor in primii 3 care conteaza pentru promovare).

Femeile intampina mai multe obstacole in dezvoltarea carierei profesionale

Citeste si:
Un soldat si-a impuscat comandantul, apoi s-a sinucis
Un soldat si-a impuscat...

Totodata, aproape un angajat din 2 considera ca abilitatile, cunostintele si competentele in munca reprezinta unul din primii 2 factori care conteaza in promovare.

De asemenea, studiul arata ca nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste modalitatea de evaluare a muncii angajatilor in functie de sexul managerului direct (care ii coordoneaza).
Atat barbatii cat si femeile manageri isi evalueaza angajatii aflati in subordine preponderent prin "analizarea muncii acestora". Peste 60% dintre manageri si supervizori considera ca femeile intampina mai multe obstacole in dezvoltarea carierei profesionale decat barbatii.

Mai mult de jumatate dintre angajati considera ca promovarea in posturi de conducere pe criterii subiective reprezinta unul din primele 3 obstacole in evolutia profesionala a unui angajat.

Barbatii, mai buni in functiile de conducere

Citeste si:
Financial Forum 2021: cum arată economia României și ce finanțări...
Financial Forum 2021: cum...

Mai mult de 2 manageri din 5 considera ca unei femei candidate pentru un post de conducere i se vor solicita mai multe informatii si va fi evaluata mai atent decat un barbat care candideaza pentru acelasi post. Aproape de 2 ori mai multe femei decat barbati considera ca unei femei candidate pentru un post de conducere i se vor solicita mai multe informatii si va fi evaluata mai atent decat un barbat care candideaza pentru acelasi post.

Diverse opinii, transformate in prejudecati, care conduc la discriminari, sunt factorii care determina o evaluare mai atenta a femeilor care candideaza pe acelasi post cu barbatii. Peste 47% dintre manageri si 49% dintre angajati considera ca sunt preferati barbatii pentru pozitiile de top management. Aproape jumatate dintre femei considera ca barbatii sunt preferati pentru a lucra in top managementul unei firme.

Daca muncesti peste program, esti mai apreciat

Peste 70% dintre manageri considera ca o angajata cu copii va fi mai putin dispusa sa stea peste program fata de alti angajati. Aceste date trebuie corelate cu urmatoarele date: aproape 1 din 2 manageri munceste zilnic peste programul normal de lucru si peste 50% dintre manageri considera ca angajatii care muncesc peste program sunt mai apreciati de conducere. 90% dintre manageri considera ca managerii tind sa angajeze persoane cu care comunica mai bine.

Citeste si:
Daniel Zamfir: „Cîțule, ești un vânzător și un hoț!”
Daniel Zamfir: „Cîțule, ești...

Traducerea specialistilor

Sociologii au analizat perceptiile angajatilor despre criteriile care stau la baza angajarii si promovarii. Astfel, angajatii considera ca rareori un loc de munca bine platit este obtinut pe criterii de competenta.
In acest caz, "recomandarea" conteaza cel mai mult. Acest lucru e valabil si pentru celelalte procese, de tipul: promovare la locul de munca, motivare a angajatilor, negociere a salariilor. In special angajatii cu locuri de munca slab platite sunt convinsi si frustrati de faptul ca un loc de munca bine platit nu se poate obtine decat cu pile sau bani.

In opozitie, cei care lucreaza in firme private multinationale sunt convinsi de corectitudinea examenului si evaluarilor permanente din firma, criteriul cel mai important pentru a accede la un post bun si a-l mentine fiind nivelul profesional; totusi, recunosc ca uneori conteaza si recomandarea cuiva, care deja lucreaza in firma respectiva (focus-grupuri).
De asemenea, opinia dominanta este ca, in sectorul privat, angajarea se face mult mai frecvent pe baza de competenta in raport cu sectorul de stat.

Criterii de promovare

Perspectiva despre criteriile de promovare a angajatilor din firmele pe care subiectii interviurilor le consulta nu difera foarte mult de ceea ce cred managerii despre promovare. Foarte putini au putut da exemple concrete de modalitati de evaluare a performantei angajatilor mai eficiente decat altele. In orice caz o combinatie intre criterii de performanta si profil personal al angajatului ar fi, in opinia unora, solutia cea mai buna pentru un management performant. Tine de resursele de comunicare ale fiecarei persoane (carisma persoanei, capacitatea ei de a crea relatii).

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.