30 de fosti si actuali olimpici internationali au semnat vineri, 30 noiembrie, o scrisoare deschisa adresata premierului si ministrului Educatiei.

Olimpicii se revolta fata de lipsa de recunoastere a rezultatelor obtinute de ei in anul scolar 2010-2011. Elevii si studentii careu au obtinut performante de marca la nivel international ii amintesc ministrului Educatiei ca au trecut patru luni de cand le-a promis ca-i va premia, dar pana acum nu s-a intamplat nimic.

Scrisoarea olimpicilor:

"Suntem un grup de fosti si actuali olimpici internationali, dezamagiti de lipsa de respect pentru performanta in educatie. Este imposibil ca dupa aproape un an si jumatate sa nu primim niciun semn de recunostinta pentru lobbyul adus Romaniei la olimpiadele internationale la care am participat in anul 2010-2011. Pe cat de mandri am fost ca am reprezentat cu success Romania la nivel mondial, pe atat de mahniti suntem de lipsa de reactie a Ministerului Educatiei si a Guvernului Romaniei in ceea ce priveste recunoasterea meritelor noastre si ale profesorilor nostri. In ultimii ani, Romania s-a clasat printre cele mai puternice tari europene ca urmare a rezultatelor obtinute de noi si de colegii nostri la numeroasele olimpiade la care am participat.

Fara o motivatie clara, in anul scolar 2010-2011 Ministerul Educatiei nu a mai organizat Festivitatea de Premiere a Olimpicilor Internationali, o traditie inceputa in anul 1990. Pana in
2010, aceasta Premiere a avut loc in fiecare an la sfarsit de noiembrie/inceput de decembrie. Anul trecut insa, dupa ce a fost amanata pana in luna iulie, in momentul in care unii dintre noi erau deja in tren in drum spre festivitate, am fost anuntati ca totul se amana “pe termen nedefinit”. Niciun motiv, nicio scuza, nici macar un “multumesc frumos”.

Dupa o alta scrisoare deschisa a coordonatorului Lotului National de Matematica, domnul Profesor Dr. Radu Gologan, dumneavoastra, doamna Ministru al Educatiei si dumneavoastra, domnule Prim Ministru, ati promis ca veti gasi o solutie. Au trecut insa 4 luni de atunci, multe telefoane date pentru a verifica situatia premiilor, si multe discutii purtate cu experti in legislatia Romaniei, care ne-au spus de nenumarate ori ca nu exista niciun motiv pentru a nu ni se acorda premiile meritate.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

In luna august insa, am aflat chiar de la dumneavoastra, doamna Ministru al Educatiei, motivul pentru care Festivitatea nu a fost organizata. La intoarcerea Lotului Romaniei pentru Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica din Rio de Janeiro, Brazilia, ne-ati spus ca noi nu suntem la fel de apreciati ca olimpicii sportivi pentru ca majoritatea colegilor nostri opteaza sa isi continue studiile superioare in strainatate. Printre noi se afla si tineri care studiaza in afara tarii si care se simt profund umiliti de replica dumneavoastra. Reprezentam Romania la unele dintre cele mai mari universitati din lume si credem ca munca si eforturile noastre sunt unul dintre cei mai importanti factori in promovarea imaginii Romaniei in strainatate.

Nu acceptam sa fim generatia neglijata si nici ca eforturile profesorilor nostri sa ramana uitate. Stim ca suntem o generatie de tranzitie politica si impas economic, insa consideram ca asta nu ar trebui sa afecteze sistemul educational si ca respectul pentru perfomanta trebuie sa ramana o prioritate."

Citeste si:
Anamaria Prodan, scrisoare emoționantă pentru mama sa: „Îmi e atât...
Anamaria Prodan, scrisoare...

Raspunsul Ministerului Educatiei - Nu este vina noastra

Secretarul de stat, Stelian Fedorca, a reluat ideea Ecaterinei Andronescu si a declarat pentru gandul.info ca vinovat pentru nepremierea olimpicilor din 2011 este fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

Problema este de legalitate pentru ca nu putem sa dam niste bani retroactiv, tinand cont ca in 2011 legea nu permitea ca profesorii sa fie premiati, ci numai elevii. Atunci cineva de la minister, Oana Badea sau Daniel Funeriu, au zis ca ori premiem pe toata lumea, ori pe nimeni. Asa am ajuns in situatia asta. Incercam sa gasim o posibilitate de premiere, dar este destul de dificil pentru 2011”, a declarat Stelian Fedorca.

Secretarul de stat le spune olimpicilor ca vor fi premiati de urmatorul parlament, mentionand ca dansul si colegii sai "nu au renuntat la idee".

Citeste si:
Ecaterina Andronescu, despre Cristina Topescu: Era un om atat de drept
Ecaterina Andronescu, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.