Biroul Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) raporteaza un numar de peste 18.000 de cazuri de HIV, in Romania, din 1986 pana in prezent.

Din 1986 (anul in care se considera ca a inceput epidemia de SIDA) si pana in prezent, la nivel national peste 6.000 de persoane au murit din cauza acestui virus, iar anul acesta au fost inregistrate 543 de cazuri noi, scrie rtv.net.

Cele mai multe cazurilor de infectie cu HIV au fost transmise pe cale heterosexuala (aproape 300 de cazuri in 2012) si in randul populatiei cu risc crescut de infectare (157 cazuri noi).

In randul barbatilor care fac sex cu alti barbati s-au inregistrat 65 de cazuri. Progrese sunt in prevenirea transmiterii HIV de la mama la fat, numarul de noi infectii in randul copiilor fiind in scadere (12 cazuri noi in 2012, comparativ cu 24 din 2010).

Potrivit UNAIDS, Romania a inregistrat progrese remarcabile in asigurarea accesului la tratament pentru persoanele cu HIV si este recunoscuta pentru sistemul de monitorizare a pacientilor.

Georgia si Romania sunt singurele doua tari din regiune care asigura acces la tratament pentru mai mult de 60% dintre persoanele infectate cu HIV.

Femeile insarcinate vor fi investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV

Epidemia este intalnita cu precadere in randul consumatorilor de droguri injectabile, a persoanelor care practica prostitutia si a partenerilor lor sexuali.

Europa de Est si Asia centrala prezinta statistici mai ingrijoratoare, deoarece numarul infectiilor cu HIV este in continua crestere. In perioada 2005-2011 numarul deceselor cauzate de SIDA a crescut de la 76.000 la 92.000.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.