Social22 Noiembrie 2012

Lectura de 2 minute

 Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel, a anuntat miercuri ca ministrul Sanatatii va emite luna viitoare un ordin prin care femeile insarcinate sa fie investigate obligatoriu pentru depistarea virusului HIV.

Adrian Streinu Cercel a declarat la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca beneficiile unei asemenea investigatii obligatorii "sunt enorme", fiind vorba in primul rand despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV, scrie MEDIAFAX.

"Ministrul Sanatatii va emite un ordin luna viitoare, acesta fiind acum in faza de redactare, care va prevedea largirea panelului de investigatii ale femeii gravide prin adaugarea investigatiei HIV, cu caracter obligatoriu. Era si pana acum prinsa aceasta investigatie, dar nu cu caracter de obligativitate, era cu consiliere pre si post testare, ceea ce a ingreunat foarte mult lucrurile pentru ca nu la nivelul oricarei maternitati exista posibilitatea de consiliere, pentru ca acest lucru inseamna costuri suplimentare. Beneficiile sunt enorme, in primul rand vorbim despre nasterea unui copil sanatos dintr-o mama infectata cu HIV", a spus Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, Romania se afla in topul tarilor europene in ceea ce priveste sistemul de monitorizare a infectiei HIV, iar alte state "se chinuie sa ia exemplul de la noi".

"Romania se afla pe primul loc intre statele membre UE, iar Franta, Germania si Elvetia iau exemplu de la noi", a afirmat managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals".

Citeste si:
Au revolutionat lumea: 7 inventii uimitoare facute de femei
Au revolutionat lumea: 7...

Seful Clinicii de Obstretica-Ginecologie nr. 1 Cluj-Napoca, Florin Stamatian, a adaugat ca femeile infectate cu HIV pot naste copii sanatosi daca respecta cu strictete indicatiile medicilor.

"Primul pas, si cel mai important, in reducerea riscului de transmitere de la mama la fat este cunoasterea statusului HIV atat de femeile care isi doresc sa ramana insarcinate, cat si de cele care au o sarcina neprogramata in curs. Medicul ginecolog trebuie sa includa obligatoriu pe lista de analize si testul HIV la fiecare gravida, iar urmatorul pas este ca aceasta sa urmeze corect indicatiile medicului infectionist in colaborare cu medicul ginecolog", a afirmat Stamatian.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.