Adrian Nastase a fost adus, miercuri dimineata, la Curtea de Apel Bucuresti pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii" a zilelor in care a stat internat la Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere.

[UPDATE] Adrian Nastase a spus in fata instantei ca i se pare jignitoare remarca procurorului referitoare la faptul ca politistii care au asigurat paza salonului sau de la Spitalul Floreasca au fost pusi pentru protejarea sa.

"Mi s-a parut jignitor ce spune domnul procuror. (...) In realitate eu am vrut sa ajung la morga. Nu am crezut ca intr-o alta lume voi incerca sa mai aman excecutarea pedepsei. (...) Eu retin aceasta ipoteza, teoria intentiei indirecte mi se pare greu de acceptat. Ieri s-au facut cinci luni de cand este asteptata motivarea acestei condamnari pentru care eu sunt aici contestator", a mai spus Adrian Nastase, potrivit MEDIAFAX.

Avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a invocat exceptia de neconstitutionalitate a articolului 87, alineatul 3 din Codul penal, care se refera la modul de executare a pedepselor si cuprinde sintagma "in afara de cazul in care si-a provocat in mod voit boala".

Cazacu a aratat ca aceasta sintagma contravine articolului 23, alineatul 12 din Constitutie, care prevede legalitatea pedepselor, articolului 20, alineatul 1 din Constitutie, privit din prisma articolului 5, paragraful a) si articolului 7 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Avocatul a aratat ca exceptia poate fi admisa in sensul trimiterii ei pentru verificare la Curtea Constitutionala. Cazacu a precizat ca, raportat la situatia lui Nastase, acest articol devine nelegal, pentru ca legea romaneasca arata foarte clar ca doar un judecator, respectiv o instanta, poate da o decizie definitiva de condamnare si ca pedeapsa este fixa, stabilita de acel magistrat.

Cazacu a mai aratat ca sub nicio forma la acea pedeapsa clar stabilita nu se pot adauga zile suplimentare, asa cum s-ar intampla in cazul clientului sau, daca instanta Curtii de Apel Bucuresti nu ar admite actiunea si accepta computarea celor sapte zile petrecute la Spitalul Floreasca. In sens contrar, a explicat avocatul, daca nu se vor computa cele sapte zile, practic vor suplimenta pedeapsa de aproximativ 750 de zile de inchisoare cu executare data de judecatorii instantei supreme lui Adrian Nastase.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au incheiat discutiile in aceasta cauza, urmand sa pronunte decizia atat in cazul recursului facut de Nastase, cat si pe admisibilitatea acestei exceptii.

La iesirea din sala de judecata, bodyguarzii familiei Nastase, care ii escortau pe sotia si fiul cel mare ai fostului premier, au impins cameramanii si jurnalistii care incercau sa puna intrebari si sa filmeze.



Potrivit MEDIAFAX, Curtea de Apel Bucuresti judeca recursul lui Adrian Nastase impotriva deciziei din 2 octombrie prin care Tribunalul Capitalei a stabilit ca zilele in care a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, respectiv din 20 pana in 26 iunie, nu trebuie considerate ca fiind executate in cadrul condamnarii sale in dosarul "Trofeul calitatii".

Adrian Nastase a fost adus in jurul orei 9:00 la Curtea de Apel Bucuresti de catre reprezentantii unitatii de detentie. Acesta nu a facut declaratii la intrarea in sala de judecata.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

Tribunalul Bucuresti a respins, in 2 octombrie, cererea fostului premier Adrian Nastase de eliminare din condamnarea sa la doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii" a zilelor in care a stat internat la Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere.

Decizia Tribunalului a fost contestata de Nastase la Curtea de Apel Bucuresti, care va decide definitiv in aceasta cauza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.