Ambalajele PET si cele de aluminiu vor fi colectate in aparate speciale amplasate in marile lanturi de magazine, iar cetatenii care aduc aceste deseuri vor primi vouchere de cinci bani pe unitate, pentru cumparaturi.

Acordul voluntar privind prevenirea generarii de deseuri de ambalaje si imbunatatirea colectarii si reciclarii a fost semnat luni, la Ministerul Mediului, intre reciclatori, retaileri si minister, in prezenta premierului Victor Ponta.

Din partea reciclatorilor a participat Constantin Damov, fondatorul Green Group, alaturi de vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) Delia Nica, cei doi semnand acordul cu ministrul Mediului, Rovana Plumb. Acordul prevede ca reciclatorul va achizitiona si va pune la dispozitia retailerilor aparatele de colectare de PET-uri si aluminiu, in timp ce retailerii vor acoperi valoarea voucherelor prin reduceri la cumparaturile facute in magazin.

La randul sau, Ministerul Mediului contribuie prin eliminarea taxei pe venit de 16% pentru primirea deseurilor din ambalaje returnate prin automate de colectare (Legea 571/2003 coroborata cu HG 44/2004 privind Codul fiscal) si eliminarea taxei pentru dozele din aluminiu de trei la suta recuperate prin automate de colectare, conform articolului 9 alineatul 1, litera a din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu).

Aparatele vor fi amplasate treptat, in functie de fiecare lant de magazine in parte si de cat de repede incheie un acord cu reciclatorul, a explicat Nica. Un aparat costa costa 20.000 de euro, suma la care se adauga costurile de intretinere, atingand 30.000 de euro, a precizat Constantin Damov.

El a mai explicat ca intreaga operatiune este "pur comerciala", cheltuielile fiind suportate de reciclator si de retaileri pentru implementarea acestui program, neapelandu-se la Fondul pentru Mediu sau fonduri europene.

Pana in prezent, timp de doi ani, cinci astfel de aparate au functionat in cadrul unui proiect pilot. In Pitesti, un singur aparat a colectat in august 60.086 de PET-uri si 21.731 de cutii de aluminiu intr-o luna, potrivit studiului de caz pus la dispozitie de Green Group, scrie MEDIAFAX.

Guvernul este dispus sa subventioneze partial, de la bugetul de stat, costurile autoritatilor locale pentru aparatele de colectare selectiva a deseurilor, a declarat premierul Victor Ponta, aratand ca isi doreste sa nu mai traiasca "in tara PET-urilor", a sticlelor de plastic si a cutiilor aruncate.

Citeste si:
Rabla pentru Electrocasnice 2022. Ce aparate pot achiziționa...
Rabla pentru Electrocasnice...

"Imi doresc sa nu mai traiesc in tara PET-urilor, a sticlelor de plastic, a cutiilor aruncate peste tot, pe orice drum, in spatele oricarei cladiri si mai ales, eu am vorbit de Delta Dunarii, dar acolo este o situatie cu totul si cu totul speciala in care cand vezi o sticla de plastic sau un PET e o adevarata agresiune, dar e valabil in toata tara. Si cred ca nimeni nu-si doreste sa traiasca in tara PET-urilor, dar nimeni n-a facut pana acum lucruri foarte concrete (...) O sa studiem inclusiv ideea unui proiect national in care utilizarea acestor aparate de colectare selectiva a deseurilor sa fie subventionata inclusiv de bugetul central in cazul autoritatilor publice locale. Vreau sa vad cat mai multe primarii care au asemenea sisteme. Daca ei isi cumpara aparatele, jumatate din suma sunt dispus sa le suport de la bugetul de stat. Vreau sa vad statiunile, fie ca vorbim de Mamaia, Sinaia, Herculane, vreau sa vad pline de asemenea proceduri si tehnologie, pentru ca la mare sau la munte stai printre PET-uri, dai peste PET-uri, este boala secolului XX si XXI", a spus Ponta, prezent la lansarea de catre Ministerul Mediului a unui proiect de de imbunatatire a colectarii si reciclarii deseurilor de ambalaje PET si a dozelor de aluminiu de la populatie.

Citeste si:
Trendurile anului în materie de ambalaje pentru magazinele fizice
Trendurile anului în materie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.