Social5 Noiembrie 2012

Lectura de un minut

Doua studii eliberate saptamana trecuta demonstreaza ca legile de combatere a fumatului in locurile publice previn atacurile miocardice in randul populatiei, scrie io9.com.

Un articol din revista Archives of Internal Medicine a subliniat o legatura clara in scaderea incidentei de infarcturi miocradice intr-un comitat din Minesotta in urma adoptarii unei legi de combatere a fumatului in locurile publice.

Din anul 2002 cand a fost adoptata legea si pana in 2007 toate sediile de firma inclusiv barurile trebuiau sa interzica fumatul. In acesti cinci ani, incidenta infarctului miocardic in randul populatiei a scazut de la 150.8 la 100.7 cazuri pentru feicare 100.000 de locuitori. Rata deceselor provacate de atac de cord a scazut cu 17%, de la 109.1 la 92 de cazuri / 100.000 de locuitori.

Al doilea studiu a aparut in jurnalul Circulation si reprezinta de fapt o meta-analiza care acopera 45 de studii cu referire la 33 de legi anti-fumat din SUA si din restul lumii. Concluzia generala a analizei este ca acolo unde se implementeaza o lege anti-fumat se inregistreaza urmatoarele scaderi:
- 15% in randul spitalizarilor pentru probleme de inima;
- 16% in randul spitalizarilor pentru atac vascular
- 24% in randul spitalizarilor pentru probleme respiratorii.

Cu toate acestea, Romania ramane in continuare fara o lege anti-fumat eficienta, desi diferiti reprezentanti ai Ministerului Sanatatii au declarat de numarate ori ca este nevoie ca in Romania sa se interzica fumatul in baruri si restaurante.

Citeste si:
Fumatorii sunt mai expusi infectarii cu noul COVID-19
Fumatorii sunt mai expusi...

Una dintre masurile propuse de medici pentru Romania a fost scumpirea tigarilor, fapt ce ar duce la o reducere cu 10% a numarului de fumatori.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.