Guvernul va relua discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, dupa ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe aceasta tema cu Ministerul Finantelor, a anuntat premierul Victor Ponta.

In vara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma ca bugetul pentru anul viitor va include "cu siguranta" TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a declarat atunci, dupa o discutie cu reprezantantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca pentru masurile economice propuse de Guvern trebuie realizate "studii de impact" pana in toamna, la momentul construirii bugetului pe 2013, delegatia FMI aratandu-se deschisa la propunerile Executivului.

Dupa intalnirea cu misiunea de experti internationali, Barna a fost intrebata de jurnalisti care a fost pozitia oficialilor fata de masura de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de baza.

"Opiniile exprimate nu sunt favorabile, mai bine ar fi sa existe subventii pentru producatorii agricoli pentru a evita producerea unei evaziuni fiscale. (...) Se fac studii si, pana la momentul noiembrie, cand vom avea proiectul de buget, putem sa vedem ce anume putem face in domeniul fiscalitatii", a spus presedintele Comisiei de buget, mentinand faptul ca discutiile vor fi reluate la momentul realizarii proiectului de buget pe 2013.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, sustine ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna.

Premierul Victor Ponta a participat la Targul Indagra, unde a vorbit despre masurile necesare eliminarii evaziunii fiscale din domeniul agricol

„Problema principala pe care trebuie sa o discutam la momentul construirii bugetului pe 2013 este efectul pe incasarile bugetare la TVA si mai ales ale perioadei de timp in care absorbim primele doua trei luni de incasari mai mici. Ceea ce avem noi ca studii si ce vom discuta cu cei de la FMI este un rezultat destul de simplu care spune ca, desi pe hartie ai 24% TVA la produsele agricole, in realitate incasezi mult mai putin din cauza evaziunii fiscale Vom avea fiscalizare si vom scoate la lumina piata neagra care este undeva la 80%, dar va exista si un sprijin pentru producatorii interni”, a declarat premierul Victor Ponta

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.