Mentorul olimpicilor romani la matematica, Radu Gologan, propune salvarea scolii romanesti prin adoptarea reformelor americane.

"Uitati de ce spun finlandezii. Luati modelul american de educatie, aplicat cu succes de peste 30 de ani: putin si bun”, e sfatul lui Radu Gologan (50 de ani), coordonatorul Lotului National de Matematica, pentru intreaga societate romaneasca.

In 11 ani, Radu Gologan a antrenat peste 100 de medaliati cu aur, dar spune ca o tara echilibrata nu are nevoie doar de genii, ci si de executanti corecti, capabili sa produca.

Concret, elevii de peste Ocean disting cu greu intre Bucuresti si Budapesta, dar manevreaza cu ochii inchisi in cele mai noi sisteme informatice si sunt capabili sa explice reactia chimica din spatele artificiilor, scrie evz.ro.

„Autoritatile au inteles ca elevii de astazi nu mai pot fi bombardati cu informatii inutile si atunci se limiteaza la a le preda doar esentialul. Asa au ajuns sa aiba atat varfuri de excelenta, dar mai ales o baza cu competente suficiente pentru functionarea societatii”, spune profesorul.

In anii '80, reformele in educatie in Statele Unite ale Americii s-au pozitionat sub umbrela "standards-based education reform". Aceaste mentalitate presupune ca diploma de liceu serveste in principal ca o atestare a cunostintelor absolventului, in masura in care acestea sunt necesare pentru angajatori. Absolventul de liceu trebuie sa stie sa scrie, sa citeasca si sa cunoasca matematica destul de bine pentru a se descurca pe piata muncii.

In plus, educatia in Statele Unite este descentralizata: nu exista o curicula nationala.

Cat de competitive sunt Statele Unite in comparatie cu alte tari din punct de vedere al performantelor elevilor este discutabil. In aprilie 2009, Education Week a dezvaluit ca performantele la matematica si citit pentru adolescentii de 17 ani au stagnat incepand cu anii '70. Potrivit The Journal, scorurile la citit pentru elevii de clasa a patra si de clasa a opta "abia s-au imbunatatit din 1992", scrie studentsfirst.org.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Citeste si: Cine are carte, are parte: Cele mai inteligente zece natiuni


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.