Presedintele Traian Basescu a cerut marti seara reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional.

Presedintele a semnat, luni, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, se arata intr-un comunicat al Presedintiei citat MEDIAFAX.

"Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementarea a acestuia, este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea in vigoare, la o luna dupa inceperea anului scolar, a unei legi care modifica modul de sustinere a bacalaureatului din acel an scolar este de natura sa genereze instabilitate si impredictibilitater", se arata in cererea de reexaminare.

Presedintele afirma ca pentru competitivitatea educationala a Romaniei este nevoie de stabilitate si predictibilitate in arhitectura sistemului educational si, concomitent, de interventie pe proces educational - calitatea cadrelor didactice, relatia cu angajatorii - si pe continuturi - programa scolara, practica.

"Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atat in plan intern, cat si extern, deoarece va fi o diploma care poate fi obtinuta extrem de usor si cu o relevanta scazuta", sustine presedintele.

Traian Basescu cere reexaminarea Legii trimise spre promulgare in sensul eliminarii dispozitiilor prin care se reglementeaza bacalaureatul profesional.

Care a fost reactia ministrului Educatiei, "parintele" proiectului in discutie? Ecaterina Andronescu crede ca masura este asteptata de foarte multa lume si in caz de nevoie, va apela la o ordonanta de urgenta.

"Daca nu avem incotro, vom apela la ordonanta de urgenta. Este pacat, pentru ca bacalaureatul profesional este asteptat de foarte multa lume. Deocamdata vom aduce, luni, legea din nou la Camera Deputatilor si urmeaza sa vedem", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, pentru rtv.net.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

"Este rea-credinta din partea domnului Funeriu (consilier prezidential pe probleme de educatie - n.r.). A dovedit, o data in plus, ca nu ii pasa de tineri. Atunci cand ai responsabilitati, trebuie sa inveti sa iti pese", a mai spus Andronescu.

Ministrul Educatiei a mai spus ca solicitarea sefului statului de reexaminare a legii a fost facuta "exact in ultima zi prevazuta de lege, si nu mai devreme", astfel ca, in opinia ei, s-au pierdut doua saptamani in demersul pentru introducerea bacalaureatului profesional din 2013. "Pacat ca s-a spus atat de tarziu", a afirmat ministrul Educatiei, citata de hotnews.ro.

Proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional a fost adoptat pe 17 septembrie in Senat, cu 72 voturi "pentru", 16 impotriva si patru abtineri.

Potrivit propunerii facute de Ministerul Educatiei si adoptate de Senat, absolventii de liceu care vor alege sa dea bacalaureatul profesional in 2013 vor primi o diploma cu ajutorul careia se vor putea angaja pe piata muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Pentru BAC-ul profesional, elevii vor sustine, pe langa probele de competente, un proiect si o proba practica, precum si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.