Conform unui studiu al Institutului pentru Politici Publice, intre 350 si 400 de femei din Romania recurg in fiecare zi la intreruperi de sarcina.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei sarbatorita pe 26 septembrie in toata lumea, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat studiul national privind Fenomenul intreruperilor sarcinilor nedorite in Romania - Radiografie si solutii.

Una dintre concluziile studiului este ca intre 350 si 400 de femei recurg la intreruperi de sarcina in fiecare zi in Romania, dintr-un total de peste 5 milioane de femei fertile.

Romania ocupa un ingrijorator loc 4 la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste numarul anual al intreruperilor de sarcina nedorite, fiind pe pozitia a 6-a la nivel global, cu un numar total al intreruperilor de aproximativ 100.000 - 128.000 pe an.

36% din romance au facut cel putin un avort

Fondurile alocate de statul roman pentru programele de achizitie de mijloace contraceptive sunt insuficiente si neadecvat stabilite. Aproximativ 500.000 de euro este bugetul anual din care se achizitioneaza anticonceptionale in Romania in timp ce suma anuala totala aferenta numarului total de intreruperi de sarcini incomplete (avorturi spontane) este de 5 milioane euro, Ministerul Sanatatii dovedind ca nu are grija sa eficientizeze banii publici cheltuiti in aceasta privinta.

Recent Institutul pentru Politici Publice alaturi de un grup de doamne senatoare si deputate au cerut Ministerului dublarea sumei aferente achizitiei de anticonceptionale pentru anul 2013.

Odata cu cresterea ingrijoratoare in Romania a mortalitatii materne (femeile ce isi pierd viata in timpul sarcinii si/sau pana la 42 de zile de la nastere) importanta contraceptiei este cu atat mai mare avand in vedere ca studii recente arata ca folosirea unor metode de contraceptie poate sa scada mortalitatea materna cu pana la 60%.

Un recent Sondaj de opinie realizat de IPP prin divizia sa de cercetare statistica arata ca 49% dintre femeile fertile din Romania declara, in 2012, ca nu au beneficiat de vreo forma de educatie sexuala sau a reproducerii. 84% dintre femei spun ca Statul trebuie sa se implice mai mult in prevenirea sarcinilor nedorite.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Dintre toate metodele contraceptive cunoscute, intreruperea de sarcina ramane, din pacate, cea mai utilizata metoda, in mare parte datorita ignorantei dar si lipsei de educatie. Date recente publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca Romania are cea mai mare rata a avorturilor din Europa (480 la 1000 nascuti vii, ceea ce reprezinta dublul mediei din Uniunea Europeana).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.