Preafericitul Daniel spune ca dictonul "cine are carte, are parte" a fost inlocuit cu "cine are carte, pleaca departe".

Preafericitul Parinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat, sambata, un mesaj cu ocazia inceperii noului an scolar, aratand ca se roaga lui Dumnezeu sa ii binecuvinteze pe elevi, profesori, preoti si parinti, dar si pe toti cei care, intr-un fel sau altul, sunt angajati cu multa daruire in actul educational si de formare spirituala.

Patriarhul a subliniat insa in mesajul transmis la inceputul anului scolar si ca sistemul de invatamant ar trebui sa faca o analiza sincera si lucida, in contextul rezultatelor deosebit de slabe inregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50 la suta.

"Cauzele esecului din scoala romaneasca sunt multiple, iar unele dintre acestea au fost si vor mai fi analizate de specialistii din diverse institutii abilitate, in special inconsecventa si instabilitatea sistemului educational. La acestea se mai adauga si criza spirituala si morala din societatea romaneasca", arata patriarhul in mesajul transmis scolii.

PF Daniel considera ca lipsa de valori perene, de repere credibile si de motivatii solide din societatea si scoala romaneasca a atins cote alarmante, iar acumularea de valori intelectuale este tot mai mult inlocuita cu acumularea de bunuri materiale, "incat astazi nu mai valoreaza mult o cultura aleasa, ci doar o avere frumoasa".

"Intrucat in societatea de azi actul educational este tot mai mult afectat de secularism sau indiferenta spirituala, superficialitate si lipsa de motivatie sau de entuziasm pentru cunoastere, este necesar ca, si prin intermediul educatiei religioase, elevii sa fie indemnati sa urmeze pilda multor personalitati romanesti care prin cultura, eruditia si profesionalismul lor au devenit renumiti in tara si in strainatate, desi proveneau adesea din familii modeste", mai arata patriarhul

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

Totodata, PF Daniel spune ca prin educatia religioasa trebuie sa fie promovata cultivarea talentelor si a valorilor intelectuale, respectul fata de parinti, profesori si colegi, precum si iubirea de tara si de neam.

"Biserica, alaturi de Familie si de Scoala, trebuie sa fie activa si creatoare in educatia copiilor si a tinerilor. Prin urmare, indemnam pe toti slujitorii Bisericii, sa promoveze o intensa cooperare cu familiile si scolile din parohii in actul educational, sub semnul unei responsabilitati comune sporite pentru binele tarii noastre", adauga patriarhul in mesaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.