Testarea Papanicolau gratuita, in cadrul Programului National de screening al Ministerului Sanatatii pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, incepe miercuri.

"Toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea sa efectueze testarea Babes Papanicolau in cadrul programului gratuit al MS care se desfasoara pe o perioada de cinci ani, primele sase judete fiind Cluj, Bistrita, Bihor, Maramures, Satu Mare si Salaj. Din 10 septembrie, programul debuteaza si in judetele Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, Mures, Bucuresti, Ilfov", a declarat, miecuri, , ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

El a precizat ca in proiectul care se deruleaza in Capitala testarile se fac in reteaua Institutului Oncologic Bucuresti, Spitalul Filantropia, Panait Sarbu, IOMC si trei unitati sanitare private respectiv Medlife, Medicover si Gral.

Pana la sfarsitul anului, programul va fi functional in toata tara, retelele fiind in faza de finalizare a pregatirilor tehnice, a precizat ministrul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii (MS) are in vedere pentru 2012 testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru acest program. In cinci ani vor fi incluse in programul MS aproximativ sase milioane de femei. "Acest deziderat, insa, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregatit campanii locale de informare atat prin media, cat si prin cabinetele medicilor de familie", a precizat ministrul Sanatatii, potrivit MEDIAFAX.

Proiectul MS prevede ca programul de testare gratuita a femeilor sa fie coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti si "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu", Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Citeste si:
Metrorex testează două porți anti-suicid
Metrorex testează două porți...

Potrivit ministrului, pasii pe care trebuie sa-i urmeze o pacienta pentru realizarea testului sunt foarte simpli.

"Ea se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca aceasta se poate incadra in program. Medicul de familie va informa pacienta, ii va elibera un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Probele vor fi transmise catre centrul de recoltare al spitalului care a organizat screeningul sau, dupa caz la laboratoarele de anatomie patologica, insotit de formular. Rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei", a mai spus ministrul.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.