Sistemul care ar trebui sa asigure legatura intre pacientii care au nevoie de un transplant de organe si donatori nu este functionabil.

Romania are 2.500 de oameni care traiesc datorita transplantului, iar alte cateva mii sunt pe lista de asteptare, din cauza numarului inca mic de donatori, de specialisti din programul national si de centre unde sunt realizate operatiile, a declarat, marti, coordonatorul national, dr. Victor Zota.

Anul acesta, in Romania au fost efectuate 28 de transplanturi, in timp ce Croatia, tara cu o populatie de patru ori mai mica, are deja aproape 70 de astfel de operatii, relateaza MEDIAFAX.

"Din pacate, sistemul de transplant se confrunta cu mai multe probleme, una fiind legata de lipsa coordonatorilor la nivel national. Vorbim, de fapt, despre sase coordonatori de transplant la nivel national si de aproximativ zece centre unde sunt identificati posibilii donatori, respectiv Bucuresti, Timisoara, Targu Mures, Iasi, Craiova, Brasov, Cluj, Constanta si, mai nou, un centru foarte activ la Oradea", a mai spus Zota.

Romanii vor dona organe doar cu ajutorul notarului

Numarul transplanturilor efectuate in Romania a crescut de la 0,5 la un milion de locuitori in 1999, la patru la un milion in 2011, fiind insa sub media europeana de 15 la un milion, a precizat prof. Radu Deac, de la Centrul de chirugie cardiovasculara din Targu Mures.

La randul sau, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, Dan Luscalov, a spus ca, pentru avea cat mai multi donatori, trebuie facuti cativa pasi importanti.

"Este vorba despre cresterea numarului de coordonatori de transplant, astfel incat sa fie cel putin unul in fiecare spital mare, adica 40. De asemenea, trebuie sa convingem medicii anestezisti sa identifice si sa declare pacientii in moarte cerebrala, insa, pentru acest lucru, ar trebui modificata legea astfel incat sa poata fi remunerati suplimentar pentru orele lucrate in plus", a mai spus Luscalov.

Citeste si:
Anchetă la spitalul Fundeni după operația de transplant
Anchetă la spitalul Fundeni...

Citeste si: Facebook te va intreba daca vrei sa-ti DONEZI ORGANELE


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.