Atat in Romania cat si in lume, populatia nu mai se oboseste sa se vaccineze. Problema e mai grava in cazul Romaniei deoarece se afla pe primul loc in Europa la decesuri provocate de cancerul de col uterin.

Reactia negativa a populatiei cu privire la vaccinare reprezinta o tendinta noua peste tot in lume si, din nefericire, refuzul vaccinarii se intalneste in mod frecvent in randul parintilor si al copiilor, scrie hotnews.ro.

Publicul intelege din ce in ce mai greu necesitatea vaccinarii, pentru ca nu mai vede, in ziua de astazi, sechele ale bolilor infectioase grave, precum poliomielita – tocmai datorita faptului ca vaccinarea, in ultima jumatate de secol, a fost foarte eficienta. In aceste conditii, nemaiavand exemple care sa arate pericolul bolilor infectioase, publicul nu mai intelege necesitatea vaccinarii”, conform dr. Cristian Oana, membru al Societatii Nationale de Medicina Familiei/ Medicina Generala.

Cancerul de col uterin cauzat de infectia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este o boala care poate fi prevenita prin vaccinare si este cauza principala pentru mortalitatea in cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 44 de ani.

Cancerul de col uterin loveste puternic in Romania

Romania are cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an, in intreaga Uniune Europeana. Preventia pe termen mediu poate fi reprezentata de un program de screening cu testul Babes-Papanicolau, la nivelul intregii populatii. Pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinata prin vaccinare impotriva infectiei cu virusul HPV”, spune Dr. Ruxandra Dumitrescu, ginecolog.

Citeste: Screening national de cancer de col uterin, in pregatire la MS


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.