Peste 600 de angajati, intreprinzatori si manageri din sectorul HORECA au luat parte la cele cinci seminarii despre securitate si sanatate in munca, desfasurate in regiunile Vest, Muntenia-Sud, Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud-Vest.

Lunar, incepand din luna septembrie 2011, in cadrul proiectului „Securitatea si sanatatea in munca, o premisa pentru competitivitate”, pe parcursul a 2 zile, experti romani si internationali au prezentat participantilor exemple de bune practici in managementul riscurilor profesionale si legat de organizarea flexibila a muncii in hoteluri, restaurante si firme de catering ale unor companii din tara si din Europa. In acest context, in cadrul activitatilor de grup organizate s-au purtat discutii referitoare la cresterea competitivitatii companiilor din acest sector prin prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, gestionarea eficienta a managementului factorilor de risc, modalitati de realizare a flexisecuritatii sau de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale. Nu au lipsit exemple de bune practici in domeniu si sesiunile de lucru prin intermediul carora participantii au adresat intrebari si au obtinut informatii utile companiilor pentru care lucreaza.

Gestionarea riscurilor, costurile implicate de aparitia acestora sau flexisecuritatea in sectorul HORECA sunt numai cateva dintre cele mai apreciate si discutate subiecte din cadrul seminariilor. Expertii romani au atras atentia asupra faptului ca si Romania, ca stat membru al UE, trebuie sa participe la reducerea cu 25% a numarului accidentelor de munca in toata Europa, pana la sfarsitul acestui an.

In ciuda faptului ca industria hotelurilor, restaurantelor si catering-ului reprezinta o sursa tot mai importanta de locuri de munca in multe din statele membre UE, conditiile de lucru sunt dificile, cu program prelungit si sarcini solicitante din punct de vedere fizic. In acest context, efectele negative ale incidentei riscurilor si a accidentelor de munca din acest sector economic asupra performantelor intreprinderii, se reflecta direct in cresterea cheltuielilor, pierderea clientilor si scaderea calitatii lucrarilor si serviciilor.

Citeste si:
Mâncare expirată în mai multe restaurante din Poiana Brașov,...
Mâncare expirată în mai multe...

In acest sens, s-a subliniat faptul ca punctul de plecare in optimizarea activitatii de prevenire a accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale la locurile de munca il constituie evaluarea riscurilor. Indiferent ca este vorba de un loc de munca sau o intreprindere, o asemenea analiza permite ierarhizarea riscurilor in functie de dimensiunea lor si alocarea eficienta a resurselor pentru masurile prioritare. Documentele prezentate contin fise de riscuri si fise de masuri de prevenire, rezultate in urma evaluarii, ceea ce constituie un suport pentru instruirea lucratorilor la locul de munca.

Un alt subiect fierbinte aflat pe agenda discutiilor a fost legat de noile prevederi determinate de revizuirea Codului Muncii, in anul 2011. Noile prevederi asigura conditiile legate de flexibilizarea relatiilor de munca ca necesitate a imbunatatirii gradului scazut de protectie a ocuparii, fapt care incurajeaza interesul companiilor pentru pregatirea profesionala, invatare continua, perfectionare, mobilitatea teritoriala si profesionala a lucratorilor.

Citeste si:
Turcia introduce o taxă turistică de la 1 ianuarie 2023. Cât vor...
Turcia introduce o taxă...

Ultimele trei seminarii de informare regionala din cadrul acestui proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, in domeniul securitatii si sanatatii in munca se vor desfasura in perioada urmatoare. Evenimentele vor avea loc la Iasi (27 – 28 martie 2012), Cluj (18-19 aprilie 2012) si Constanta (5-6 iunie 2012).

Contact pentru presa:

Simona Culea, manager de proiect, INCDPM „Alexandru Darabont”, tel.: 021 – 313.17.26 int. 215, simonaculea@protectiamuncii.ro

Alina Costache, PR manager; tel.: 031-405 04 21; - 22; a.costache@media-consulta.com.

Note catre editori:
INCDPM “Alexandru Darabont”, in calitate de solicitant, a contractat si coordoneaza proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, regionala si nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Unul din obiectivele proiectului este cresterea nivelul de constientizare a actorilor interesati de pe piata muncii, cu privire la riscurile profesionale si de cunoastere a masurilor prevenire a acestora, prin punerea la dispozitia managerilor, responsabililor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante si Catering (HORECA) si Constructii a unui set de instrumente utile, sub forma de materiale informative tiparite, elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti, care sa faciliteze implementarea legislatiei in domeniu la nivelul locurilor de munca.
Prin implementarea acestui proiect se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la cerintele pietei.
Proiectul ofera antreprenorilor si managerilor oportunitatea de a obtine competente pentru a analiza activitatea companiei din punct de vedere al costurilor si pierderilor datorate acidentelor de munca si de a adopta o organizare flexibila care sa permita cresterea competitivitatii pe piata si adaptablitatii la mediul de afaceri.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.