La Sibiu, Calarasi si Bacau au fost semnalate sute de cazuri de rubeola (pojarel), o boala extrem de contagioasa, transmisa prin aer.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Sibiu au declarat epidemie de rubeola in judet, dupa ce numarul cazurilor a depasit 300, toate fiind inregistrate in 12 licee din judet, de la inceputul acestui an si pana in prezent, relateaza realitatea.net.

Potrivit medicului Simona Berariu, purtatorul de cuvant al DSP Sibiu, majoritatea cazurilor existente in acest moment evolueaza sub forma de focare, in licee din judet, un singur pacient nefiind elev de liceu.

Bacau

De la semnalarea primului caz de boala in judet, in anul scolar 2011-2012, respectiv din noiembrie 2011, pana in prezent, la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau au fost raportate circa o suta de cazuri de imbolnavire prin rubeola, majoritatea la categoria de virsta 15 – 19 ani.

“Chiar si asa, spre deosebire de alte judete din tara, nu putem vorbi despre o epidemie de rubeola. De altfel, in perioada raportata, au fost vaccinate ROR (antirubeolic, antirujeolic si antioreon, n.r.) 1.337 de persoane, copii fara antecedente vaccinale sau de boala, iar campania de continua”, a spus Anda Dumitrescu, purtator de cuvint DSP Bacau, citata de ziaruldebacau.ro.

Calarasi

Adolescentii din judetul Calarasi sunt in pericol, dupa ce in patru unitati scolare, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost confirmate 143 de cazuri de rubeola. Potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) din Calarasi, cele mai multe imbolnaviri sunt in randul elevilor de liceu, relateaza adevarul.ro.

"Reamintim faptul ca rubeola este boala transmisibila aerogen cu contagiozitate inalta si imunitatea impotriva infectiei rubeolice se dobandeste fie prin trecerea prin infectie fie prin vaccinare”, a declarat dr. Camelia Truica, medic epidemiolog in cadrul DSP Calarasi.

O epidemie s-ar ptuea manifesta pe fondul cresterii de la an la an a cazurilor de rubeola. In 2011 au fost semnalate de 17 ori mai multe cazuri de rubeola decat in 2010. Doar in luna decembrie 2011, au existat 800 de cazuri de rubeola, de patru ori mai multe decat in tot anul 2010 (cand s-au semnalat 193).

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.