Mai multe site-uri si bloguri au anuntat ca in Romania ar putea fi emis un cod rosu de ninsoare, iar stratul de zapada ar ajunge la cel inregistrat in anul 1954.

DCNews.ro scrie ca prefectii din judetele din sud, sud-vestul si din estul tarii au convocat presedintii consiilor judetene, primarii, sefii de deconcentrare, reprezentati ISU si ai Armatei pentru a le transmite o avertizare de la Guvern. Avertizarea spunea ca s-ar putea institui cod rosul de ninsori si viscol, in acest weekend.

Potrivit sursei citate, autoritatile se tem ca vom avea doua episoade de viscol, de cate 48 de ore, intrerupte de o zi sau doua de ninsori. In total, li s-a spus celor din comandamentele judetene, s-ar putea ajunge la caderi de zapada de 2-3 metri, in unele orase, adica la o perturbare grava a activitatilor socio-economice.

Oficiali din Ministerul Transporturilor au declarat, pentru ziarul Puterea, ca li s-a comunicat ca “vin zapezi foarte mari, nametii ar putea fi cel putin ca in ‘54”. “Serviciile de deszapezire sunt organizate in sistem militarizat, ca sa nu avem surprize. (…) Am avut mai multe sedinte si am decis ca toti oamenii sa doarma in bazele de deszapezire. Nimeni nu pleaca acasa, inclusiv directorii sunt consemnati la serviciu”, afirma aceiasi oficiali ai Transporturilor.

De asemenea, Ziarul Financiar scrie ca ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat ca “a fost anuntat ca vor fi nameti mai mari ca in ‘54”, insa intr-un comunicat oficial a spus ca “nu a prezentat estimari privind evolutia fenomenelor meteorologice”.

Supermarketurile, luate cu asalt de bucuresteni

Bucurestenii au luat cu asalt supermarketurile din Capitala, speriati de posibilitatea emiterii unui cod rosu.

Cumparatorii consultati de HotNews.ro au declarat ca s-au speriat in urma zvonurilor legate de posibilitatea emiterii unui cod rosu pentru vreme rea si de intreruperea aprovizionarii cu marfa a magazinelor.

Ce spun oficialii?

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a dezmintit zvonurile legate de iminenta instituirii unui cod rosu de ninsori, viscol si polei. "Nu este vorba de un cod rosu. Toate datele oficiale vorbesc de un cod galben, cu posibilitatea ca in unele zone sa fie instituite in cod portocaliu. Daca vor exista modificari vom fi anuntati", a declarat fondatorul SMURD.

Citeste si:
Poliția Rutieră vine cu sfaturi pentru șoferi și pietoni pe timp de...
Poliția Rutieră vine cu...

Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologice, a declarat ca populatia nu are mari motive de ingrijorare: “Nu putem spune ca urmeaza fenomene meteo de intensitate extrema”, potrivit Romania Libera.

Tot ce stim, in prezent, este site-ul ANM prezinta o avertizare de cod galben de ninsori, viscol si polei pentru perioada 3 februarie ora 10:00 – 5 februarie 20:00.

De asemenea, miercuri, surse din Guvern au afirmat ca meteorologii vor emite pentru perioada urmatoare un cod galben pentru “fenomene meteo periculoase” in mai multe judete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.