Camera Deputatilor a adoptat, joi, pe articole, o lege care reintroduce, printr-un amendament, vanatoarea pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Deputatii au adoptat, cu amendamente, Ordonanta 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Delta Dunarii. La sesiunea de vot final de joi, Ordonanta nu a fost supusa la vot, luarea unei decizii finale de catre Camera Deputatilor, for decizional, ramanand pentru o sedinta viitoare.

Opozitia a criticat amendamentele aduse Ordononantei, motiv pentru care luaera unei decizii finale a fost amanata, pana cand comisiile de specialitate vor putea analiza legea, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit Legii 136 din 2011, publicata in iulie in Monitorul Oficial, vanatoarea in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este interzisa.

Vasile Gherasim, presedinte al Comisiei de Administratie si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, afirma recent ca populatia din Delta Dunarii "se va trezi cu sacalul in curte" daca vanatoarea nu va fi reintrodusa.

"Ne-am documentat. In toate celelalte delte din lume exista vanatoare, tocmai pentru a proteja speciile care sunt mai putin agresive fata de speciile agresive. Daca lasam asa, ne trezim cu sacalul in curtea omului! Nu e prea mult spus. Avem reclamatii de la ei, ca sacalul s-a inmultit foarte mult si ca a ajuns pana in preajma gospodariilor oamenilor. Si mistretul s-a inmultit foarte mult si face mari distrugeri. Cel mai periculos este sacalul si ciorile grive!", spunea Gherasim.

In replica, directorul executiv al asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Dan Barbulescu, afirma ca se teme ca vor aparea abuzuri, daca vanatoarea va fi reintrodusa in Delta Dunarii.

"Nu stiu daca domnul deputat, presedintele Comisiei (de administratie si echilibru ecologic-n.r.) a auzit de vanatoarea de extractie, care se foloseste in majoritatea rezervatiilor si din Romania si din lume. Adica in momentul in care se inmulteste o specie daunatoare peste limite, se dau autorizatii si se extrag exemplarele care sunt in exces. Ceea ce nu va fi cazul aici, pentru ca in lege nu apare nici ce a spus dansul, ca se va vana rational si controlat. Da dansul asigurari ca se va intampla asa? Nu. Trebuia mentionat acolo!", spunes Dan Barbulescu.

Delta Dunarii a atras cu 45% mai multi turisti straini in 2011, confirmandu-i statutul de atractie turistica principala pentru Romania.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.