Ouale marcate cu codul "3", provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite, nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisa incepand cu 1 ianuarie 2012, informeaza, joi, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, ouale provenite de la gainile crescute in custi neimbunatatite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijeaza direct spre industrializare sau distrugere, urmarindu-se cu strictete trasabilitatea acestora, pentru a nu putea fi comercializate pentru consumul public si se vor putea comercializa ouale marcate cu codul «3» provenite numai de la gaini crescute in custi imbunatatite, conform standardelor comunitare", precizeaza ANSVSA, conform MEDIAFAX.

Sursa citata mai arata ca ouale marcate cu codul "3", care se mai comercializeaza in Romania pana in 31 decembrie 2011, provin de la gaini crescute in custi imbunatatite sau neimbunatatite.

In prezent, comercializarea oualor pentru consum in Romania se realizeaza cu respectarea prevederilor prevederile Ordinului ANSVSA nr. 73/2005 care reprezinta transpunerea in legislatia nationala a Directivei Consiliului European nr.4/2004 si care previde ca, pentru asigurarea trasabilitatii, ouale trebuie sa fie marcate cu un numar distinctiv.

Astfel, ouale trebuie sa fie marcate cu un cod identic cu cel al exploatatiei iar marcajul trebuie sa fie lizibil si sa aiba o inaltime de cel putin doi milimetri.

  • Ce inseamna fiecare cifra in parte?
Numarul distinctiv este compus din cifrele 0, 1, 2 sau 3 si reprezinta modul in care au fost crescute si hranite gainile: 0 – productie ecologica, 1 – sistem extensiv, oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana lor nu este neaparat ecologica, 2 – la sol, ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale, la sol, hranite cu furaje clasice si 3 – in baterii, ouale provin de la gaini crescute in baterii (custi, imbunatatite sau nu).

De asemenea, pe oua mai trebuie trecute codul de tara (RO), judetul si alte trei cifre, care corespund codului exploatatiei.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.