Dupa supunerea proiectului pentru dezbatere publica, Guvernul a decis majorarea salariului minim brut pe tara cu 30 de lei.

Salariul minim brut se majoreaza astfel de la 670 de lei la 700 de lei. Potrivit unui analize a Ministerului Muncii, peste 125.000 de bugetari si aproape 665.000 de angajati din privat vor beneficia anul viitor de majorarea salariului minim, relateaza MEDIAFAX.

Conform proiectului publicat pe 9 decembrie pe site-ul Ministerului Muncii, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012 reprezentand 4,13 lei/ora.

Salariul de baza nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, ceea ce inseamna ca niciun angajat nu poate castiga anul viitor mai putin de 700 de lei lunar.

Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere pot fi sanctionati cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei, constatarea constraventiei si aplicarea sanctiunii fiind in sarcina Ministerului Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si cel al municipiului Bucuresti.

In discutii, sindicatele au solicitat insa cresterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara ca salariul minim de 700 de lei propus de Guvern va duce la pierderea pietei interne, ceea ce va scufunda si mai mult economia in aceasta perioada de criza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.