Associated Press si televiziunea germana ARD au anuntat ca au descoperit cladirea unde ar fi functionat inchisoarea CIA din Bucuresti.

Inchisoarea ar fi functionat in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mures, nr. 4, in sectorul 1 al Capitalei, potrivit cercetatorilor realizate de Associated Press si a ARD.

Cladirea care in prezent este folosita de ORNISS se remarca in randul celorlalte cladiri folosite in aceleasi scopuri de CIA deoarece nu se afla intr-o zona izolata, ci „la vedere” in apropierea unui bulevard mare (Calea Grivitei), sustine agentia americana citata de MEDIAFAX.

Associated Press a identificat cladirea prin intermediul unor fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane care au descris zona in care s-a aflat inchisoare.

Aceiasi oficiali au precizat ca rolul de cladire guvernamentala furniza o acoperire excelenta. Inchisoarea nu avea nevoie de securitate sporita deoarece locuitorii din zona stiau ca este o cladire a Guvernului.

In timpul primei lor luni de detentie, suspectii erau privati de somn si aruncati in apa, loviti sau fortati sa stea in pozitii ce provoaca dureri, au declarat cativa oficiali americani. Ei sustin insa ca in Romania nu a fost folosita celebra tehnica de simulare a inecului („waterboarding”).


Intr-un interviu realizat in noiembrie, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toata Romania, dar a negat ca americanii ar fi avut o inchisoare aici.

"Nu, nu. Imposibil, imposibil", a declarat el intr-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, in timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informatii a monitorizat interviul.

Inchisoarea din Romania face parte din reteaua supranumita "black sites" pe care CIA a infiintat-o si a controlat-o in Thailanda, Lituania si Polonia. Toate inchisorile au fost inchise in mai 2006, iar programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

  • Oficialii ORNISS neaga afirmatiile Associated Press

La solicitarea MEDIAFAX, reprezentantii ORNISS au formulat un punct de vedere in care au respins aceste informatii.

"Incepand cu ultima parte a anului 2002, cladirea din strada Mures, nr. 4, a servit in exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. In acest sens, infirmam categoric speculatiile din presa conform carora in acest sediu ar fi functionat o inchisoare CIA", a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Cap-Alb.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.